Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на младежите доброволци

Алиса Чупова и Лили Кострицкая, които помагат на украински бежанци

Алиса Чупова и Лили Кострицкая

Днес отбелязваме Световния ден на младежите доброволци. Чества се от 1988 г., а инициативата е на американската организация за младежко доброволчество Youth Service America. Чества се през някой от последните уикенди (петък, събота и неделя) на месец април, с организирането на младежки социални инициативи за подобряване на живота на обществото.

През 2000 г. Националният ден прераства в глобална инициатива и се провежда в над 100 страни.

Алиса Чупова и Лили Кострицкая са ученички в 10 и 11 клас и са част от младежите доброволци в страната. Помагат в "Мати Украйна" и "Грийнпийс". В момента оказват подкрепа на украински граждани, които бягат от войната.

Алиса е от Москва. Баща й е известен противник на режима на Путин - Евгений Чупов, затова преди 3 години напускат Русия и пристигат в България.

"Това е най-малкото, което мога да направя. Нямам възможност за материална помощ, така че всеки ден след училище ходя в бежанския център и там помагам на хората. В Русия е опасно да живеят хора, които не са съгласни с правителството, с Путин и неговия режим. Техният избор е или в затвора или да ги убият", разказа в студиото на Радио София Алиса.

Лили Кострицкая живее в България от 4 години. Тя също е от украинско семейство и също помага в бежанския център. Част от приятелите и роднините й са останали в Украйна.

"Една приятелка, която живее в Одеса каза, че вече ужасно много гърми, хвърлят бомби, има убити хора и деца. Всичките ми приятели са виждали ракети, умрели хора. Приемат го като нещо, което трябва да се случи, но искат да свърши по-бързо. Те искат да избягат, но родителите им са военнозадължени", каза Лили Кострицкая.

Помагайки на украинските бежанци в София, момичетата са се сблъскали с десетки съдби.

"Веднъж дойде една жена с малко дете. Те бяха само с една раница. Казах им, че има детска храна, а тя каза, че ще вземе само едно пакетче солети, което каза, че ще им стигне за следващата седмица. Много е тежко", разказаха момичетата.

Центърът вече се намира в Централните хали, на етаж -1. Момичетата призоваха всеки, който иска да дари дрехи, хигиенни материали, медикаменти да го направи от 9.30 до 20.00 часа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29