Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Радослава Кацарска: За всяка болест природата ни е дала по една минерална вода

Снимка: Ани Петрова, БНР

България разполага с огромно богатство минерални води. Минералната вода е разреден електролитен разтвор на различни макро и микро елементи, които прониквайки в кожата образуват водно-солева мантия и в продължение на дни тези вещества постъпват в организма, каза за Радио София д-р Радослава Кацарска - експерт балнеолог.

За всяка болест, природата ни е дала по една минерална вода. Тя може да се използва не само за пиене, но и под формата на външно приложение – за вани, басейни, под формата на компреси и дори инхалаторно, добави д-р Кацарска.

"При външно приложение върху тялото могат да действат редица фактори – термичен, в зависимост от различните ефекти, които желаем да постигнем и механичен, който влияе не само върху кожата, но и върху сърдечно-съдовата система", каза експертът балнеолог.

По думите й, при отекли крака, можем да потопим тялото си до пъпа в хладка или студена вода, това ще подпомогне лесното отичане на кръвта по посока на сърцето.

"Самата вода има неспецифично действие върху тялото, защото по един или друг начин тя дразни кожата, която е много богат, сетивен орган и това отключва редица рефлекторни реакции в тялото, в резултат на които в последствие може да бъде понижено кръвното налягане, да действа болкоуспокояващо, да подобри кръвооросяването и да похрани кожата. Когато действа неспецифично, това може да подобри нашата имунна система", каза д-р Радослава Кацарска.

Тя добави, че балнеопроцедурите трябва да се извършват под лекарски контрол. Питейното приложение също трябва да бъде под контрол. Най-изразено приложение се наблюдава в храносмилателната и отделителната система.

През 1999 г. д-р Радослава Кацарска придобива образователна степен „Магистър по медицина“. От 2002 година е „Асистент“ в Медицински университет – Пловдив. През 2009 година придобива специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28