Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Каква ще е съдбата на минералната баня в Княжево?

Снимка: knyazhevo.eu

Каква ще бъде съдбата на изоставената баня в Княжево? Сведения за нея има още от 17 век от турския пътешественик, историк и поет Евлия Челеби. По това време Княжево се е казвало “Бали Ефенди” и името “Бали”се е запазило над 300 години, като през 1881 година в чест на княз Александър Батенберг започва да носи името Княжево. Банята е най-старата в София, като е над 350 години, а новата й част датира от 20-те години на миналия век.

По въпроса за неподдържането на банята пред Радио София говори Любомир Стефанов от фейсбук групата „КняжевецЪ“. По думите му, освен нуждата от ремонт, самите хора имат нужда от такова място, в което да ходят и да си отделят време за здравето. След Освобождението банята спира да се поддържа, състоянието й става много лошо, но въпреки всичко хората продължават да я ползват.

Съгласно градоустройствен план от 1938 г. централната улица на Княжево трябва да бъде разширена, като това налага някои сгради да бъдат разрушени, заедно с част от самата баня.

В момента Общият устройствен план на София предвижда абсолютно същото нещо – да се бутат домове на хора и да се бута банята”, каза Стефанов. Той сподели, че тя е собственост на Министерство на здравеопазването и по-конкретно на дружество “Специализирани болници за рехабилитация”, и спира да работи от 14 декември 2010 г. По думите му, от дружеството твърдят, че нямат средства да възстановят банята и са направили предложение към Столична община за прехвърлянето й към общината.

“Как е възможно някой да поставя разширение на пътя пред нещо, което е толкова старо и ценно. Защото освен това, че ще загубим сградата, която е архитектурен паметник официално, има опасност защото един от изворите се намира от другата страна на пътя и минава под самия път. При евентуално разширение и реконструкция на този път има огромна опасност водната жила отдолу да бъде нарушена и ние да изгубим част от водата, или да бъде замърсена”, сподели Стефанов.

Той допълни, че във фейсбук групата „КняжевецЪ“ имат план как да се действа оттук-нататък, който план включва всички законоустановени действия, които може да се предприемат, вкл. и протести.

“За съжаление управленската липса на дългосрочна визия и откровена глупост, ако позволите да я нарека така, защото за мен е точно такава, не е от днес. И хората преди 100 години са се борили и са били изправени пред същата ситуация, и в момента сме изправени пред същото. Аз смятам, че ще успеем да се преборим, дай Боже”, заяви Стефанов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на три поколения “Сергинови: бащи и синове“ в Doza Gallery

От 7 до 14 юли 2022 г., в Doza Gallery, може да бъде видяна изложбата “Сергинови: бащи и синове“ , която представя три надграждащи дискурса на три поколения. Кирил Сергинов, Борис Сергинов и Кристиян Сергинов споделят една и съща страст към изкуството. Въпреки че всеки от тях е поел по различен път чрез своето изкуство и тримата артисти..

публикувано на 05.07.22 в 19:38

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините . Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала..

публикувано на 05.07.22 в 18:31

Трета национална изложба на българския комикс в галерия „Шипка 6“

До 20 юли любителите на комиксите могат да видят третата национална изложба на българския комикс , организирана от СБХ и Сдружение „Проект Дъга“. „София Комикс Експо 2022“  е изложена в галерия „Шипка 6“ на СБХ. На нея могат да се видят над 200 произведения от 43 български автори. В рамките на събитието посетителите ще имат възможност да посетят..

публикувано на 05.07.22 в 17:04

Част от дърветата в София вече се напояват по иновативен начин

Иновативен начин за напояване на новозасадени дървета ще се прилага в  София  през летните месеци. Проектът е заимстван от община Виена, а у нас методът е разработен от Лесотехническия университет. „Поставят се зелени пликове, които се пълнят с вода, тип капково напояване. За по-продължителен период от време осигурява необходимата влажност на..

публикувано на 05.07.22 в 15:53
Адриан Николов

Адриан Николов: Основният риск пред изпълнението на бюджета е политическата нестабилност

Основният риск, пред изпълнението на бюджета и заложените в него извънредни мерки, е политическата нестабилност, коментира в ефира на Радио София Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика . „Ние не знаем дали ще има ново правителство в рамките на този парламент, дали то ще е в състояние да провежда..

публикувано на 05.07.22 в 14:56

Дани Стойкова представи новата си песен

Дани идва от семейство на  музиканти, като нейната майка е музикант и вокален педагог, а от 4 годишна тя свири на пиано под нейно ръководство. Младото момиче е музикален редактор в програма "Хоризонт", завършила е бакалавър "Музикален и арт мениджмънт" и магистратура "Поп и джаз пеене", но споделя, че слуша всякаква музика. Дебютната й..

публикувано на 05.07.22 в 14:55

Стефан Цвайг разкрива личността на Жозеф Фуше в биографична книга

Венцислав Божинов от издателство "Рива" разказа пред Радио София за книгата "Жозеф Фуше – Геният на задкулисните игри и шпионажа“ от Стефан Цвайг. "Тук, когато говорим за тази книга трябва да кажа, че в нея се срещат две големи личности. Едната е писателят Стефан Цвайг, а другата е Жозеф Фуше. Жозеф Фуше малко остава в сянка. Хората, които..

публикувано на 05.07.22 в 12:28