Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горубляне: сегашната ситуация не е полезна за никого

| обновено на 22.05.22 в 12:02
7
С Инициативен к-т Горубляне
Снимка: радио София

Как живеят хората от район Горубляне и какви са техните проблеми. Кой и как работи за облагородяването на пространството между  кварталите „Младост“ и „Горубляне“? До къде стигна идеята за изграждането на парк „Изток“. Какви промени е необходимо да бъдат направени в Закона за устройство на територията? Каква част от имотите са възстановени в реални граници? Обезщетени ли са хората от Горубляне за тях? Това е продължение по темата ни от януари.

В първия час на "Радиокафе", в студиото гостуват инициативен комитет Горубляне с председател Иван Димитров - Юлия Бонева, Весела Цанова и Анита Тарабанова, както и зам. кметът на район "Младост" Любомир Миладинов. Говорим за това как живеят хората в Горубляне и какви са техните проблеми. В анкетата на Йоана Георгиева става дума за липсата на детски градини и площадки, уличните кучета и кърлежите, дупките и тротоарите по вътрешните улици

Зам.-кметът Миладинов: "Като се коси преди месец, тревата пониква по-бързо". Арх.Тарабанова - "Панелните комплекси не плащат такса смет за земята около тях, останалите плащаме". Арх.Цанова: "На собствениците с възстановени земи в реални граници се иска да плащат данък и да почистват, но не и да ги ползват." Отговорът на зам.кмета: "Има малко общински имоти на "Младост", взе ги Столична община, в "Софийски имоти". На "Младост" не е даден нито лев за отчуждаване за детски градини, на "Дружба" са дадени 12 милиона. За дупките по улиците също отговаря Столична община, дай Боже да ги запълват навреме." Иван Димитров: "Ще искаме да сме единствения квартал, където да не се паркира на улиците."

Във втория час на "Радиокафе" - още гледни точки по темата: на арх. Стефан Стефанов – кмет на район "Младост' и продължение на дискусията по проблемите на Горубляне с хората от инициативния комитет, към които се присъединява Емилия Георгиева:

Арх.Тарабанова: "Парк Изток никога няма да се случи, както е проектиран в подробния устройствен план. Срещахме се с г-н Сандов, с политиците от ПГ ГЕРБ. Всички казват, че паркът не може да се реализира. Истината е, че когато в 1991-5 земята ни е връщана, терените не са предвидени за парк. 2006-2008 се решава за парк и логиката е да се вземат всички свободни земи на Горубляне. Не коментирам изкупуването." Иван Димитров: "Трябваше да има проценти зелени площи и служебно се е решавало къде да са те."

Арх.Цанова: "Шанс за Парк Изток има, ако се редуцира в нормални габарити, така че да има финансиране. Да има и паркове, и улици, и място за строителство. Изграждането на парка ще струва над 100 милиарда според "Визия за София". Иван Димитров: "Искаме да дарим земя за детски градини, булеварди. Ако решат от СО - да изкупят земята за парк."

Емилия Георгиева: "Когато с благоустройствени процедури не се позволява да ползваш земята си, с прости думи се нарича национализация. Искаме законови промени, които да следят обществения и частния интерес. Чистият въздух на София няма да се случи с рязане на дървета по улиците и с правене на паркове в периферията, те не пречистват въздуха на София."

Арх.Тарабанова: "На 25 имаме среща в МРРБ за направата на ПУП по чл.16 - една четвърт от дарените терени ще са за обществени нужди."

Арх.Стефанов - кмет на "Младост": "Проблемите на Горубляне не се различават от тези на останалите квартали - те са в качеството на живот. Проблемите с парковете са неглижирани в годините назад. Не виждам финансов ресурс на София да придобие земите за парковете. Вариантът за ПУП по чл.16 няма да е задоволителен за всички в "Младост". Но сегашната ситуация не е полезна за никого.

Програмата за отчуждаване е приета от Общинския съвет. Цените се определят от ОУП. За булевард цените са други. Не неглижираме опцията за Парк Искър, както и за останалите."

В третия час на "Радиокафе" отново гостуваме на жителите на район Горубляне и на кмета на район "Младост" арх.Стефан Стефанов:

Арх.Стефанов: "Наредбата за отчуждаване се преработва, не съм я видял и не мога да я коментирам. Всяка възможност, предложена от гражданите, районният кмет предава като становище за Общинския съвет. Със СО имаме работна комуникация. Ако се работи с мащабите и скоростта на последните 15 години, не виждам кога ще станат нещата. Управата на района, ако разполага с финансовия ресурс, който генерира, ще може да обърне внимание на проблемите си. Засега огромна част от средствата се решава на друго ниво. Изграждаме велоалеята, не сме се отказали от сградата на читалището."

Срещаме се и със секретаря на Народно читалище Васил Левски 1926 Мария Гелева, за да говорим за съхраняването на културните традиции тук:


"Сградата е уникална. Молбата ми е била за реставриране отвън. Средствата не стигат. При добро желание пари ще се намерят. Това е единствената истинска читалищна сграда, строена е в 1945-7. Салонът е с 250 места и невероятна акустика. През 1926 е имало младежко дружество. Възрастни хора са ми казвали, че архитектът е австриец. В началото са се помещавали в старото училище.

Местното население много е помагало с труд и материали. Последните години държавата се отдръпна от нас. С таксите покриваме само консумативите. Един ремонт трябва да се поеме от държавата, сградата е държавна собственост.

Поради КОВИД-кризата нещата позакъсаха. Имаме страхотни танцови състави. Радва ме, че младите родители не са скъсали с корените ни. Работим с жива музика, имаме акордеон и тъпан. На сезон сме правили 30-35 събития, библиотеката ни е с около 20 000 тома. Читателите са на различна възраст, носим по домовете книгите на инвалидите. Проблемът е с лицето на читалището."




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25