Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?

Снимка: БГНЕС

Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?

Като цяло няма строго определени правила, тъй като съществуват различни видове чай, с различно качество. При избора на чай е добре да обърнем внимание именно на качеството на суровината, както и на производителя.

"Има марки, които произвеждат сашета от по-висок клас, обикновено те са копринени и съдържат качествен чай" отбелязва  експертът Андрей Шигулин, автор на проекта "Чай 108".

Според Шигулин, оптималната температура при приготвянето на чай може да се избере по емпиричен път. По думите му, е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният чай - при 95-100, (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100.

Колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата, смята експертът.

Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че правилото за приготвяне на ароматната напитка не е строго, но добавя, че има и тънкости по отношение на колекционерските сортове.

"Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звукът на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", споделя Ковешников.

Любопитен факт е, че черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Как да изберете правилния шампоан и балсам според типа коса?

Изборът на подходящ шампоан и балсам е изключително важен за здравето и красотата на косата. Но как да изберем подходящи продукти? Останете с нас и научете как да подберете най-добрата козметика според вашия тип коса и да постигнете блестящ и здрав вид. Определете вашия тип коса Първата стъпка към избора на правилния шампоан и балсам е..

публикувано на 02.08.24 в 17:18

платена публикация
Как да създадете уютен кът в градината с правилния избор на мебели?

Търсите местенце за релакс, където да седнете сутрин и да си изпиете кафето? Да хапнете на въздух и да се радвате на красива гледка около вас? Имате двор? Тогава тази статия е за вас. Какви са ползите на различните видове градински мебели? Различните видове градински мебели от Mömax предлагат и различни предимства, които е добре да..

публикувано на 22.07.24 в 12:05

платена публикация
Ползите от колагена за здравето на кожата

През последните години колагенът се превърна в модна дума в света на грижата за кожата и доброто здраве. Този основен протеин, който се намира в изобилие в тялото ни, играе решаваща роля за поддържането на структурата и целостта на кожата, косата, ноктите и ставите. Но какво точно представлява колагенът и как се отразява на здравето на кожата ни?..

публикувано на 16.07.24 в 15:28

платена публикация
Кои са топ дестинациите за почивка през лятото според Boiana-MG?

Лятото е идеалният сезон за отдих и зареждане с нови емоции. Планирането на почивки е вълнуващо начинание, особено когато разполагате с информация за най-желаните места за туризъм. В тази статия ще разберете кои са топ дестинациите за лятна почивка, които вълнуват туристите на прага на летния сезон, споделени от екскурзоводите на туристическа..

публикувано на 30.05.24 в 12:13
Ивайло Симеонов

Магаретата в България са на изчезване

Днешният Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец". Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24