Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?

Снимка: БГНЕС

Какви тънкости трябва да знаем, за да приготвим вкусен, ароматен чай?

Като цяло няма строго определени правила, тъй като съществуват различни видове чай, с различно качество. При избора на чай е добре да обърнем внимание именно на качеството на суровината, както и на производителя.

"Има марки, които произвеждат сашета от по-висок клас, обикновено те са копринени и съдържат качествен чай" отбелязва  експертът Андрей Шигулин, автор на проекта "Чай 108".

Според Шигулин, оптималната температура при приготвянето на чай може да се избере по емпиричен път. По думите му, е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният чай - при 95-100, (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100.

Колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата, смята експертът.

Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че правилото за приготвяне на ароматната напитка не е строго, но добавя, че има и тънкости по отношение на колекционерските сортове.

"Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звукът на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", споделя Ковешников.

Любопитен факт е, че черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куркумата има способността да намалява възпаленията

Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето.  Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...

публикувано на 07.01.25 в 10:45

Филмите "Бруталистът" и "Емилия Перес" спечелиха най-престижните награди "Златен глобус"

Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..

публикувано на 06.01.25 в 09:24
Печена скумрия

Скумрията подпомага сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата сияйна

В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..

публикувано на 02.01.25 в 13:58
Снимки: Facebook/Denzel Washington.  (Denzel Hayes Jr.)

Освен журналист и актьор Дензъл Уошингтън вече е и свещеник

Американският актьор Дензъл Уошингтън стана свещеник. Той бе кръстен и получи разрешение за свещенослужение, съобщи Today. Церемонията се е състояла в църквата Kelly Temple of God in Christ, разположена в Харлем, Ню Йорк. Службата бе излъчвана на живо във Facebook. В официалния си профил в социалната мрежа актьорът написа:..

публикувано на 25.12.24 в 11:27

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33