Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Видимите и невидимите следи от спомените в „Инсталация на забравата“

Снимка: Мира Владимирова

Идеята за „Инсталация на забравата“ се заражда по време на седмото издание на „Резиденция Баба“ в турлашкото село Салаш в Северозападна България, през октомври 2021 г.

Голяма част от жителите на селото са на възраст над 65 години, а участниците в "резиденцията" са около 25-годишни. С приключването на събитието обаче, творческото вдъхновение не се изчерпва, което ражда и идеята за „Инсталация на забравата“, която може да бъде видяна от 27 до 29 май 2022 г., в Bobbina Cultural Space.

Автори са Инна Павлова, Иво Недялков, Искра Йорданова и Мира Владимирова/Йондър.

Инсталацията изследва това, което забравяме, но което оставя видими и невидими следи.

Искра Йорданова е завършила гимназия с рисуване и скулптура във Варна, но за висшето си образование избира зъботехниката. Изкуството обаче не спира да я вдъхновява.

Инна Павлова е художник-илюстратор, като в последните години се насочва към работата с Арт терапия.

Мира Владимирова завършва литература, театър и актьорско майсторство във Великобритания, а откакто се завръща в България през 2021 г., работи като артист и координатор на артистични и социални проекти.

Иво Недялков е фотограф и оператор.

"Бих препоръчала на идващите да се отпуснат, да забравят, да усетят пространството, защото то може да донесе на един човек едно, а на друг – друго. Няма да ги караме да правят нищо, което те не искат", разказаха авторите в студиото на Радио София.

Мира Владимирова, Инна Павлова и Искра Йорданова определят „Инсталация на забравата“ като "нежно потапяне".

"Ние имахме доста време да разсъждаваме за кого какво е забравата. Избираме ли да забравяме нещата, които забравяме и какво се случва с тях, докато са в забравеното? Донякъде това е едно пространство на дълбочини. Уютно и интимно пространство, в което човек преминава, може да избере да наблюдава, може да избере да участва. Важното е да се чувстват добре".

В изследването на забравата, посетителите ще бъдат и участници, което ще им даде възможност да открият следи, оставени от избледнели спомени.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23