Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕС приема нови правила за екологичното и социално отчитане на компаниите

Снимка: Радио София

От 2024 г. Влизат в сила нови правила на ЕС, където големите компании (с над 250 служители и 40 милиона евро оборот) трябва да обявяват публично за начина по който работят и управляват социалните и екологични рискове. Какво означава на практика това за бизнеса и за обществото? Повече подробности пред Радио София разказа Елена Матеева от Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

По думите й, стандартите са необходими, тъй като към момента, отчитането на компаниите в по-голямата си част е доброволно и се прави чрез различни стандарти, които наброяват няколкостотин.

"Това е неприложимо, защото нямаме сравними данни, чрез които да можем да се ориентираме дали и в каква степен компанията действително работи по отговорен и устойчив начин, както същност е декларирала, че го прави. Преминаването към една обща стандартизация е правилния начин и правилния път да се постигне устойчивост на бизнеса и на нас, като общество", коментира Матеева.

Тя допълни, че с разширяване на обхвата ще се засегнат доста голям брой компании, като в България, по данни на НСИ за 2020 г. фирмите с персонал над 250 човека са 718. Освен това подчерта, че основното предизвикателство ще бъде какви точно ще са стандартите, тъй като още не са известни формите на отчетност.

"Ние се готвим да подпомогнем всяка една компания, която срещне трудности да изготви своята нефинансова отчетност, като предоставим знания, както и ресурси откъдето могат да се черпят подобни знания, за да се справят и сами. Това, което ще бъде предизвикателство е одитирането на тези отчети, защото там ще трябва да има подготвени специалисти, които да го правят. И големият спор и надеждата е, това да не са само т. нар. "Голяма четворка", през която минава финансовата отчетност и в момента, а пазарът да е отворен, за да има възможност и по-малки фирми и консултанти да участват", сподели Матеева.

Новото споразумение влиза в сила 20 дни след публикуването му и неговите разпоредби трябва да бъдат интегрирани в националните закони на държавите членки на ЕС след 18 месеца. По думите на Матеева срокът не е достатъчен, като всяка една компания трябва да започне още отсега да следва насоките, които непрекъснато се публикуват и обновяват и да следи това, което ще излезе като окончателно решение от страна на българската държава.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

𝗙𝗶𝗻𝗫 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝗰𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 дава насоки в бизнеса

𝗙𝗶𝗻𝗫𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝗰𝗲𝟮𝟬𝟮𝟮 събира на едно място инвеститори, финансови анализатори, акционери, брокери, мениджъри, предприемачи и съмишленици от различни точки на света , обединени около обща кауза – повишаване на стандарта на живот в България. В какво е удачно да инвестираме, пред Радио София разказа Георги Захариев. По думите му, инвестицията..

публикувано на 15.08.22 в 16:26

"Домът на дракона" – хем предистория на "Игра на тронове", хем продължение

Когато нещо е успешно във филмовата индустрия, създателите му са се научили и умеят добре да увличат зрителите и да извличат максимални ползи (и печалби, естествено) за себе си. След безспорния хит "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин и Райън Джей Кондал дават идея за друг фентъзи сериал, който де факто да разкаже предисторията на..

публикувано на 15.08.22 в 11:42

От НДК до Черни връх с “Vitosha Run“ 2022

На 28 август 2022 г., Сдружение „Маратон“ организира състезание по планинско бягане „Vitosha Run“ 2022 . „Веригата Пет планини“ на Сдружението тази година се фокусира само върху планинското бягане, като приветстват бегачи с разнообразни състезателни профили.  Датата за трасето от София до Черни връх за поредна година не е избрана случайно...

публикувано на 15.08.22 в 11:18

Самоков отбелязва празника на града с богата програма

От 15 до 21 август, Самоков отбелязва празника на града. Преди 20 години, денят в който самоковци са празнували е бил 15 август, но с откриването на мощите на Свети свещеномъченик Симеон Самоковски и Софийски в Бельова църква, празникът на Самоков се чества на 21 август, разказа в предаването „Радиокафе“ кметът на общината Владимир Георгиев ...

публикувано на 15.08.22 в 10:11

Успение Богородично - отдаваме почит на Божията майка

На 15 август православната църква отбелязва Успение Богородично. Големият празник е съпроводен от тържествени богослужения в православните храмове в цялата страна. Краят на земния път на Христовата майка - Дева Мария - бил блажено заспиване и тя била възкресена от своя божествен син. Приема се, че Св. Богородица е най-голямата застъпница за хората..

публикувано на 15.08.22 в 09:14

355 нови случаи на Covid-19

355 са новорегистрираните случаи на Covid-19 у нас. През изминалото денонощие са направени  1 496 теста, което означава, че по ложителни са 23,72% от пробите. Двама души са починали през вчерашния ден. 1036 пациенти с коронавирус са хоспитализирани, от тях 55 са в интензивни отделения. 45 дози ваксини са поставени в неделя. Общият брой на..

публикувано на 15.08.22 в 08:26
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: на първо място трябва да е мисълта за хората

Докъде стигнаха електронното управление и електронното здравеопазване, какво още трябва да се направи? К ак може да се реши един от най-важните проблеми в България - корупцията. В  студиото гостува Стоил Стоилов , народен представител в 47 НС от Продължаваме промяната, бизнесмен и политик: "Образованието си съм получил и в чужбина, работил..

публикувано на 14.08.22 в 11:59