Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"EuroQCI" ще гарантира стратегическата автономност на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно това, с какво се занимава Център за компетентност КВАЗАР и по какъв начин помага за националната и европейска сигурност, пред Радио София говориха Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на Столичната община, и доц. Лъчезар Георгиев, представител на България в Борда на инициативата на ЕК "EuroQCI" и ръководител на Център за компетентност КВАЗАР към Институт по роботика към БАН.

"Ние видяхме безпрецедентна ситуация с руската агресия в Украйна, как във всички страни наоколо и въобще в цяла Европа се проведе една пропагандна, хибридна, а и кибер война. Всъщност тя се води от много дълго време между различни играчи по света", сподели Керезов.

По думите му, изчислителните способности на квантовите компютри са напреднали много и стандартната киберзащита ще стане много трудна, като въвеждането на иновации в информационната сигурност в Европа става общоевропейска тема. Той каза още, че това е дългосрочна стратегия, в рамките на която трябва да бъде изградена инфраструктурата, която да гарантира за критичната инфраструктура в държавите, а и в други институции, каквато е Столична община например.

Доц. Георгиев поясни, че Центъра за компетентност КВАЗАР е финансиран по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и неговата цел е да се създаде авангарден лабораторен комплекс за висококачествени научни изследвания и разработки в областта на квантовите комуникации, изкуствения интелект, роботиката и анализа на риска. Срокът му за изграждане е 5 г., а бюджетът - 13.5 млн.лв.

Според думите на Керезов, защитата на тази инфраструктура ще стане чрез изграждането до 2027 г. на допълнителен слой за киберотбрана, който ще работи на принципа на квантовата криптография. Той отбеляза, че когато става дума за квантова криптография, там и технологията е много скъпа и материята е доста сложна, така че до 2027 г. ще има обучения на екипите и пилотни проекти с изграждане на първите устройства.

"Квантовата криптография е една революционна, не просто иновативна технология, която използва свойствата на квантовите системи за генериране на секретни ключове. Тези секретни ключове са абсолютно случайни от тях не може да се извлече никаква информация. Това е съвсем различно от класическата криптография, където сигурността се базира на сложни математически задачи, решаването на които отнема дълго време. При квантовата криптография разбиването на кодовете е практически невъзможно, тъй като сигурността се гарантира от свойствата на квантовите системи и принципите на квантовата физика", коментира доц. Георгиев.


Той поясни, че "EuroQCI" е европейска инициатива за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура, в рамките на която трябва се изгради европейска мрежа, която ще бъде федерация от национални квантово-комуникационни мрежи, като ще има наземен и космически сегмент (който предстои да бъде изграден). Връзката между тях се осъществява с оптично-земни станции, като основната цел на инициативата е да гарантира суверенитета на комуникационната сигурност на Европа.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Ангелов и Леонард Георгиев

Млади учени започват поредица от граждански форуми

Технологиите на Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) видоизменят обществата по света с безпрецедентна скорост, откривайки пред човека невиждани до момента възможности, но и редица предизвикателства. Развитието на изкуствения интелект, автоматизацията на работните процеси, постиженията в биоинженерството и генното инженерство постепенно..

публикувано на 27.09.22 в 19:29
Камен Балкански и Катя Василева

Камен Балкански: Кинопублики се формират още в училище

Българските игрални филми в европейския контекст . Привличането и образоването на нови публики – това беше темата на дискусия, което се проведе във Фестивалния и конгресен център – част от програмата на 40-ия фестивал "Златна роза" във Варна. В отворената дискусия, инициирана от бюро "Творческа Европа МЕДИА – България", беше поставен акцент..

публикувано на 27.09.22 в 18:51

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита . Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по..

публикувано на 27.09.22 в 17:28

5 хиляди километра на колело из Япония

Николай Голев е от Банско. Той е ски-инструктор и приключенец. Първото приключение, което го отвежда в далечна Япония, се случва през 2018-та, с трима приятели ентусиасти. В следващите 2 години отново се завръща там, но този път престоят му се удължава поради ковид пандемията. След като известно време се потапя в забележителностите и..

публикувано на 27.09.22 в 16:16
22-годишният Петър Танев

Петър Танев: Протестите в Русия тепърва ще се разрастват

Паника, бягство, протести и арести – това се наблюдава след обявяването на мобилизация в Русия. Как обаче изглеждат нещата през очите на свидетеля? Отговорът срещаме в разказа на 22-годишния Петър Танев, руски опозиционер и общественик , който е с двойно гражданство – руско и българско, и част от инициативата „Свободна Русия“.  Пред..

публикувано на 27.09.22 в 16:04
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Не бива да оставяме инициативата в ръцете на Путин

С частичната   мобилизацията в Русия и ядрените заплахи Владимир Путин се опитва да компенсира в някаква степен очевидната загуба на бойното поле в Украйна. Целта е да извърши сплашване, включително и на хората, участващи в измислените референдуми в 4 украински области под дулата на оръжията. Така обаче Путин откри нов фронт – срещу..

публикувано на 27.09.22 в 15:16

Сградата на Сточна гара оживява в квартален панаир

На 1 октомври, сградата на Сточна гара ще се превърне в квартален панаир. Тя е построена през 1929 г. , а тази събота ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Предвидена е забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района. Форумът „Зеленият преход на гарите“..

публикувано на 27.09.22 в 13:53