Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати дава началото на Национални информационни седмици за осиновяването

Величка Дошева
Снимка: Радио София

На 24 септември, Българската асоциация на осиновените и осиновителите ще проведе Ден на отворените врати, с което ще даде начало на Националните информационни седмици за осиновяването. Целта е да се обменят идеи и да бъдат дискутирани актуалните въпроси, свързани с темата осиновяване. 

Ще се проведе и открит дебат за промяна на законодателството и подобряване на процедурата по осиновяване.

„Всички, които имат отношение към осиновяването да заповядат и да поговорим какво се случва с осиновителния процес след пандемията, какво е хубаво да бъде променено и да се опитаме да променим, макар и малко нагласите на обществото към осиновяването“, каза в предаването „Радиокафе“ Величка Дошева - председател на БАОО.

Според чл. 105 от Семейния кодекс, към момента осиновеното лице или осиновителят имат право да получат информация от съответния Окръжен съд за биологичния произход, само ако важни обстоятелства налагат това, каза адвокат Жанета Бюйлекова.

„Считам, че по този начин държавата крайно дръзко се намесва, охранявайки интересите на биологичните роднини“, добави тя.

С какви проблеми още се сблъскват осиновените, търсейки биологичния си произход и осиновителите в процеса на осиновяване, можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32
Водещите Мариана Попова и Лили Големинова с художника Евгени Серафимов

В 21 век Кюстендил говори за изкуство

Срещата ни с някои интересни хора от град Кюстендил продължават. Евгени Серафимов е създател и ръководител на школата "Новите майстори", художник и иконописец, автор на редица проекти за промяна в градската среда. Той е учител по рисуване в училище "Кирил и Методий“, което е най-старото в Западна България и едно от най-старите български..

публикувано на 17.06.24 в 13:41

D2 в подкрепа на младите таланти в изкуството

В съвместна свързаност в полза на слушателската ни аудитория, днес  предаването  “Радиокафе“ се излъчва заедно с екип на Радио Благоевград, директно от град Кюстендил. Димитър Кърнев от група D2 е наш събеседник от центъра на Кюстендил. Той разказа за представлението „Финтът Бекенбауер“, което ще бъде представено от Общински драматичен..

публикувано на 17.06.24 в 12:36

Театралите от "Трупата" празнуват 10-годишен юбилей с постановката "Финтът Бекенбауер"

Предаването Радиокафе днес е съвместна продукция между Радио София и Радио Благоевград и се излъчва на живо от Кюстендил, едновременно по двете програми на БНР. Тази вечер на сцената на Драматичен театър - Кюстендил, жителите и гостите на града могат да гледат постановката „Финтът Бекенбауер“, с автор Станислава Ризова, с което се отбелязва..

публикувано на 17.06.24 в 12:35

Работна група ще решава проблема със свободно пасящите коне в ж.к. "Връбница" 2

Проблемът със свободно пасящите коне в ж. к. „Връбница“ 2 е много голям, признава кметът Румен Костадинов. Пред Радио София той обясни, че няма кой да прибере животните. „Това би следвало да е задача на „Екоравновесие“, но те нямат техническата възможност да се справят с това нещо. Доколкото ми е известно в Столичната община в момента има..

публикувано на 17.06.24 в 10:07