Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Честите кошмари крият риск от деменция

Снимка: Pixabay

Известно е, че стресът, тревожността и недоспиването влияят върху качеството на съня.
Повечето хора сънуват лоши сънища от време на време, а приблизително 5% от възрастните сънуват кошмари поне веднъж седмично.

Изследвания на хора с болестта на Паркинсон свързват честите тревожни сънища с по-бърз темп на когнитивен упадък и повишен риск от развитие на деменция в бъдеще.

За да проучи дали същото важи и за здрави възрастни, д-р Абидеми Отаику от Университета в Бирмингам използва данни от три предишни проучвания, в които е изследвано качеството на съня на хората и след това те са проследявани в продължение на много години. Това включва повече от 600 възрастни на средна възраст (от 35 до 64 години) и 2600 души на възраст 79 и повече години, съобщава БГНЕС.

Данните са анализирани с помощта на статистически софтуер, за да се установи дали тези, които са имали по-чести тревожни сънища, е по-вероятно да получат когнитивен упадък и да бъдат диагностицирани с деменция.

Изследването, публикувано в eClinicalMedicine, установява, че хората на средна възраст, които са сънували лоши сънища поне веднъж седмично, са 4 пъти по-застрашени от когнитивен упадък през следващото десетилетие, отколкото тези, които рядко са сънували кошмари

Сред участниците в напреднала възраст, тези, които често съобщават за тревожни сънища, е два пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани с деменция през следващите години.

Кошмарите са по-често срещани сред жените в младежка и средна възраст, а рискът от кошмари при мъжете се увеличава в по-късна възраст, сочат по-ранни проучвания.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-използваната валута в света е доверието

На 15 октомври 2022 г. България ще бъде домакин на голяма международна конференция "Крипто Революция". Тя събира световни експерти в сферата на дигиталните финанси и ще се състои в Inter Expo Center, София. Мащабното събитие води над 700 крипто и блокчейн ентуасиасти от цял свят в страната. Мисията на конференцията е да превърне България в гореща..

публикувано на 06.10.22 в 15:31

ЕК ще подпомогне дигиталната трансформация на 1000 малки и средни предприятия

До 14 декември 2022 г. е отворена за участие процедурата за п одпомагане на дигиталната трансформация на малките и средните предприятия у нас. Инициативата е на Европейската комисия и 38 партньори от държавите-членки. Процедурата дава възможност за начало на дигитална трансформация на малките и средните предприятия, каза в..

публикувано на 06.10.22 в 13:55

Художникът Надежда Кутева спечели наградата "Захарий Зограф" за 2022 г.

На 7 октомври 2022 г. в художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в гр. Самоков, за 39 път ще бъде връчена Националната награда за живопис "Захарий Зограф". Журито е с председател проф. Аксиния Джурова, а художничката Надежда Кутева е удостоена с престижната награда. Носител на редица отличия, Кутева е номинирана за изложбата озаглавена..

публикувано на 06.10.22 в 13:36

Радомира Михова и Ефтим Чакъров – за музиката и силата на гласа

Радомира Михова и Ефтим Чакъров са част от културната организация „Студио РЕ“ . И двамата са добре познати - тя е журналист и създател на лаборатория „Успешния глас“, а той композитор, носител на много награди, включително за детски песни. В предаването „Радиокафе“ те споделиха какво ще допринесе въвеждането на музикални квоти и колко е..

публикувано на 06.10.22 в 12:23

"Звезди в обектива" или какво представлява астрофотографията

Ганчо Ганчев е фотограф и голям любител на астрономията . В предаването "Добър вечер, София",  той разказа за събитието “Звезди в обектива”, на което ще бъде представена една красива, интересна и трудна част на фотографията, а именно астрофотографията. Представянето включва лекция, придружена с кадри на астрономически обекти, както и..

публикувано на 06.10.22 в 11:38

Вертикални градини от зеленчуци, ягоди и подправки на фасадите в Израел

В Китай изобретиха техника, с помощта на която, външните стени на небостъргачите да бъдат вертикални цветни градини . Компютърна техника, в съчетание с роботи, се грижи за успоредната стена - тази на небостъргача. В нея има отвори, в които са поставени пръст и коренчета от цветята. Датчици се грижат растенията да получават капково вода и..

публикувано на 06.10.22 в 11:05

Иван Радев: Част от политиците демонстрират пренебрежително отношение към журналистите

Част от политическия елит демонстрира пренебрежително отношение към журналистите и към медиите, каза в предаването „Събуди се, София“ Иван Радев - член на управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти . „От това страдат, на първо място журналистите, които работят в доста трудни условия, когато са принудени да чакат по няколко..

публикувано на 06.10.22 в 10:12