Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 29 септември до 2-ри октомври в "Топлоцентрала"

Започва фестивалът "Минало неминало"

Кураторът Весела Ножарова специален гост в "Добър вечер, София"

Снимка: Личен архив

Фестивалът "Минало неминало" започва на 29 септември и продължава до 2-ри октомври. Мястото е Регионален център за сценични изкуства "Топлоцентрала" и комплекс "Гарнизонно стрелбище".
За да ни разкаже за него, специален гост гост в радио ефира беше Весела Ножарова, изкуствовед и куратор към фондация "Изкуство –дела и документи".

Има ли българинът кратка историческа памет и ако да, защо това е така? С този въпрос започна разговора с нея.

В отговор, изкуствоведът изтъкна няколко основни причини:

"Може би, защото сама по себе си България има кратък исторически живот, 130-140 години за една държава не е никак много.  Вероятно има нужда от време, за да може определени ценности да се възприемат от по-широк кръг хора, повече да имат чувство за цялост, държава и ценности. 
От значение са и обстоятелствата в твърде турболентната история на България през последните 100 години. Преминаването от криза в криза, исторически превратни ситуации, които идват със своите идеологии, а идеологията се опитва да преиначи, или заличи паметта", допълни още тя.

Весела Ножарова

"Една от основните тези на нашия фестивал е, че "история" и "минало" не са само едни застинали фрази от учебник, не са постулати, които или ги приемаш, или не... Ние смятаме, че историята и миналото трябва постоянно да се дебатират и преразглеждат, а изкуството е много добър посредник", посочи Ножарова.

Оптимистична нотка в разговора се прокрадна и за развитието на българското изкуство в годините на Прехода. По думите на изкуствоведа, развитието му е било доста сериозно.
"Днес има едно младо поколение, образовано, учило в чужбина, с много интернационална гледна точка към изкуството, широк визуален език и има огромен интерес към българската история", отбеляза тя.

Фестивалът "Минало неминало" е с вход свободен.
Програмата започва с откриване на едноименната изложба , на която Весела Ножарова е куратор.

Чуйте подробности за откриващото събитие и още интересни дасайли, от разтовора в звуковия файл

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Скитник между звездите - оригинална илюстрация

Книги, които ти се иска да прочетеш отново

Гергана Димитрова от издателство "Лист" за новото издание на "Скитник между звездите" на Джек Лондон с превода на Димитър Подвързачов: "Аз съм много страстен читател от малка и работя любимото си хоби. В каталога имаме както много популярни, така и непопулярни писатели. Свикнали сме да възприемаме Джек Лондон като писател на приключенска литература,..

публикувано на 04.12.22 в 11:14
Проект

В съвременното изкуство няма деление

Иван Кънчев е удостоен с  Международната награда „Донатело“  (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.  Международната награда „Донатело“  ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в..

публикувано на 04.12.22 в 10:34
Нефтеният разлив

Живот в пустинята след нефтен разлив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между..

публикувано на 04.12.22 в 09:51
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20