Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арман Бабикян: Резултатите от днес бяха предизвестени. Това е неприятна новина

Гласовете на дясно мислещите се местят, но не се сумират

Арман Бабикян
Снимка: Ани Петрова

Хората не се интересуват от това, кой е с голямо самочувствие, а се интересуват от резултати. Имаме война - значи топ приоритетът пред България трябва да е национална сигурност и отбрана. Имаме криза - тя определя следващия приоритет: икономика и модернизация. Имаме мафиотска власт все още и никаква съдебна реформа - ето и третият приоритет.

Това изтъкна пред Радио София Арман Бабикян, който заедно със съмищлениците си от "Ние идваме" се оттеглиха и не се състезаваха за доверието на избирателите.

"Резултатите от днес бяха предизвестени Това е неприятна новина. Активността е показателна - тя е спаднала около 10%", коментира той.

По думите му, политическият процес не се определя от изследвания на фокус групи, а от действията на политиците. Особено в криза те не успяха да си подадат ръка преди изборите, за да създадат обща тяга, която да продължи промяната като реален процес.

"Имахме идея за обединение на дясно мислещите, припомни Бабикян. - Факт е, че това не се случи. Отчитайки намаляването на броя гласове, общо взето, ако сумирате гласовете, които са за модернизация на България, за преборване на мафията и за проевропейския път на страната, ще видите, че обемът през последните няколко избора е един и същ, който се мести за различните десни формации."

Според бившия протестър и депутат, перспективата на следващия парламент зависи от самите политици.

"Нужни са ярки личности да водят кораба на страната. Лидерите, ярките личности създават процентите, а не процентите създават лидерите."

Според Бабикян, спадът при "Продължаване на промяната" се дължи не само на международната обстановка и тежестта на властта, но трябва да добавим и неумението за вътрешно коалиционна политика и водене на разговор, както и свръх самочувствието.

Той допълни, че войната в Украйна измести фокуса на протестите, но има и връзка, защото страна като България, ограбвана от мафията и без правосъдна система, която да функционира нормално - това е предпоставка да бъдем два пъти по-бедни. А тези причини продължават да функционират.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се застудяване

Атмосферното налягане ще се понижи.  През следващото денонощие времето ще бъде облачно като в по-голямата част от Северна България ще вали слаб сняг. В останалата част от страната валежите ще са от дъжд, по-значителни в югоизточните райони. Вятърът ще е умерен, в Източна България - временно силен североизточен. Минималните температури ще са..

публикувано на 28.11.22 в 21:14

Наука и изкуство съчетани в изложба

На 29 ноември 2022 г. ще се проведе изложба с рентгенови лъчи LIMINAL DISRUPTOR : X-ray art w Hugh Turvey. Артистът Хю Търви изпозва рентгенови лъчи. Неговото изкуство се намира точно на тънката граница между науката и изкуството. Той е съвременен пионер в рентгеновото изкуство. През 2009 г. е избран за щатен радист към Британския..

публикувано на 28.11.22 в 20:08

Кризата във Венецуела на фокус в САИМО

От няколко години във Венецуела има криза обвързана с инфлация, спиране на ток, проблеми с доставки на храна, в резултат на което в последните години около 5 млн. души са напуснали страната. Дружество за ООН в България и Студентската асоциация за изследване на международните отношения организират участие в студентския Модел ООН "Кризата във..

публикувано на 28.11.22 в 18:47

Имате ли зазъбица?

Екип на Института за български език при БАН - с ръководител доц. Калина Мичева-Пейчева, разработи Дигитален диалектен интерактивен речник за деца . Специалистите, участвали в създаването му, вярват, че той ще бъде от полза за децата, защото знанията за диалектите слабо са застъпени в учебните програми, а с тях се обогатява речника и..

публикувано на 28.11.22 в 17:25
Вили Лилков

Каква ще бъде съдбата на Княжеската градина?

На 28 ноември 2022 г. в Клуба на архитекта ще се проведе обществена дискусия за бъдещето на Княжеската градина, в която е разположен и Паметникът на съветската армия. Подробности пред Радио София разказа Вили Лилков, организатор на дискусията. "Паметникът на съветската армия по смисъла на Закона за културното наследство не е културна..

публикувано на 28.11.22 в 17:04

Групов танцов спектакъл на Мунир Саид регистрира рутината в човешкото всекидневие

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" стана предпочитан дом за артистите от сферата на танца. Пореден танцов пърформанс там ще предизвика почитатели и любители на това изкуство на 29 ноември от 19:30 . Египетският танцов и музикален артист и изследовател Мунир Саид гостува в България от септември до края на годината...

публикувано на 28.11.22 в 16:29

Предлагат въвеждането на помощник-учители

КТ "Подкрепа" предлага да се въведе длъжност "Помощник – учител" за всеки ученик със СОП. По мнение на 80% от учителите е необходимо да се върнат помощните училища за деца и ученици. Подробности пред Радио София разказа Димитър Урдев от неправителствената организация "За утре". "Начинът, по който функционира образователната система в..

публикувано на 28.11.22 в 15:57