Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да разчупим кръгчето на градския младеж

Академия за визионери
Снимка: радио София

Етнографският пътеводител „По пътя води ме“ беше официално представен на 16 октомври в „Топлоцентрала“. Пътеводителят е създаден в рамките на проекта „Само по носия“ от младежите от „Академия за визионери“ с ментор Любов Костова, директор на Британски Съвет в България. Подробностите в разговора на Христина Иванова с екипа на проекта: Кристин Цанова, Борислава Цветкова, Георги Банков и Калина Горанова:

"Целта бе да съпоставим град срещу село и традиционно срещу модерно. Беше ни гот да се разхождаме из България. Хората извън градовете са много по-любезни и мили. Българският фолклор се развива с нас, дори и в модерните времена, традициите са с нас в други форми. Това, което имаме, да стане интересно за младите и за другите култури.

Менторът ни оставя да си изберем идеята и ни помага да я реализираме. Имаме уникални неща, които не можеш да намериш във фейсбук и инстаграм. Представяме ги по по-достъпен начин за младите. 

Всички взехме участие в изработката на видеата - съдържание, текст. Всеки допринесе в това, в което е най-добър. Пътеводителят е с по две видеа по тема - между 5 и 12 минути всяко. Два месеца изчиствахме идея, трите месеца пътувахме, септември снимахме в София и после дизайнът стана за две седмици.

Темите са само малка част от това, което може да бъде разказано. Всяко нещо, взето от селото може да бъде свързано с нещо съвременно от града. Нищо не е толкова модерно, без да е базирано на нещо старо. С "Пътеводителя" се опитахме да разчупим кръгчето на градския младеж. Беше разтърсващо, че не си пазим това, което е било преди нас.

В момента можете да го изтеглите от ютюб канала ни."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Николова с доклада

В парламентарната криза държавата получи най-висока оценка за политиките към децата - 3,33

Експерти от Националната мрежа за децата (НМД) са изготвили 12-ото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”. Документът показва до каква степен държавата и нейните политици се грижат за благосъстоянието на децата – обясни пред БНР-Радио София Пламена Николова , директор..

публикувано на 05.06.23 в 18:11

Пуерториканецът Pinto Picasso ще пее на 10 юни в София за първи път

Дейвид Алберто Пинто Арзон, по-известен като Пинто "Пикасо" е роден във Фахардо, Пуерто Рико. Развива кариерата си като композитор, продуцент, вокален треньор и изпълнител на поп-урбан-латино музика. В София той ще пее на 10 юни . В момента Пинто Пикасо успява да проведе 4-ри турнета като главен артист в Европа и две в Латинска Америка,..

публикувано на 05.06.23 в 17:09

Шопският празник в град Елин Пелин продължава до неделя

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник започна днес с мотото „Корени и криле“ и ще продължи до края на седмицата (до 11 юни). Както се е случвало винаги от 1970 г. досега без прекъсване, и тази седмица сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите..

публикувано на 05.06.23 в 17:05
Деян Янков и Мия Василева

Доброволчеството е основна ценност в НЧ "Тротоара" 2020

Фондация "Тротоара" е независима организация, учредена в обществена полза, която е насочена изцяло към младите хора . Мисията на фондацията и създаденото по-късно читалище със същото име е да вдъхновява младите хора да вярват в себе си, да творят, да създават собствени ценности и цели в живота, да се израстват като личности и да бъдат активна..

публикувано на 05.06.23 в 16:44

"Сай Хай Фест" стимулира ученици да търсят решения на важни проблеми

Национален научен фестивал "Сай Хай Фест" се провежда за втора поредна година, организиран от фондация "Сай Хай". Той е финансиран от фонд "Активни граждани" в партньорство с още няколко сдружения и организации. В него ще вземат участие 9 училища от 5 български града. "В продължение на 1 година всеки ученически клуб работи върху..

публикувано на 05.06.23 в 15:59
Даниела Пенева

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“ . „От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

Какво е здравето на очите при децата

"Най-доброто лечение е превенцията", гласи древна поговорка. Станислава Александрова е технически директор на една от оптиките в столицата. Тя разказа подробности за здравето на очите при децата. От 15 септември се очаква над 50 хиляди деца да прекрачат прага на училището. Родителите трябва да знаят, че преди първия учебен ден е задължително да..

публикувано на 05.06.23 в 14:32