Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да разчупим кръгчето на градския младеж

Академия за визионери
Снимка: радио София

Етнографският пътеводител „По пътя води ме“ беше официално представен на 16 октомври в „Топлоцентрала“. Пътеводителят е създаден в рамките на проекта „Само по носия“ от младежите от „Академия за визионери“ с ментор Любов Костова, директор на Британски Съвет в България. Подробностите в разговора на Христина Иванова с екипа на проекта: Кристин Цанова, Борислава Цветкова, Георги Банков и Калина Горанова:

"Целта бе да съпоставим град срещу село и традиционно срещу модерно. Беше ни гот да се разхождаме из България. Хората извън градовете са много по-любезни и мили. Българският фолклор се развива с нас, дори и в модерните времена, традициите са с нас в други форми. Това, което имаме, да стане интересно за младите и за другите култури.

Менторът ни оставя да си изберем идеята и ни помага да я реализираме. Имаме уникални неща, които не можеш да намериш във фейсбук и инстаграм. Представяме ги по по-достъпен начин за младите. 

Всички взехме участие в изработката на видеата - съдържание, текст. Всеки допринесе в това, в което е най-добър. Пътеводителят е с по две видеа по тема - между 5 и 12 минути всяко. Два месеца изчиствахме идея, трите месеца пътувахме, септември снимахме в София и после дизайнът стана за две седмици.

Темите са само малка част от това, което може да бъде разказано. Всяко нещо, взето от селото може да бъде свързано с нещо съвременно от града. Нищо не е толкова модерно, без да е базирано на нещо старо. С "Пътеводителя" се опитахме да разчупим кръгчето на градския младеж. Беше разтърсващо, че не си пазим това, което е било преди нас.

В момента можете да го изтеглите от ютюб канала ни."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55