Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволческа кампания за засаждане на дръвчета стартира в район "Надежда"

Снимка: личен архив

Затуптя "Зеленото сърце" на кв. "Надежда"! Това се случи чрез най-мащабната местна доброволческа кампания за засаждане на дръвчета. Повече за нея разказа в ефир Георги Стефанов – представител на Ротари клуб София "Витоша". 
Кампанията срещна 114 деца от 6-та Детска градина "Вълшебен свят", 15 СУ "Адам Мицкевич" и 54 СУ "Св. Иван Рилски" с новите им "зелени" приятели - 114 новозасадени дървета в парк "Надежда" .
Ротари клуб е международна неправителствена организация в полза на обществото. Тя е действаща в над 160 страни по света, а в България дейността й датира от 1998 година. Оттогава до днес тя е реализирала над 40 проекта в полза на обществото, в областта на здравеопазването, образованието, културата и екологията.

"Зеленото сърце на "Надежда" е нашият пореден хуманитарен проект", разказва Стефанов. Проектът е възникнал преди 18 месеца и е разработен съвместно с 13 партньори от 6 страни.

Възстановяване на местната екосистема и подобряване на нейната устойчивост, е една от основните цели на проекта. Като засаждат типична за региона растителност, заедно с децата и подрастващите, организаторите на събитието целят те и техните семейства да развият трайни навици при опазване на екосистемата.

"Всяко дете и всеки родител мечтае да засади дърво. Ние, заедно с преподавателите, децата и родителите от район "Надежда" успяхме заедно да засадим 114 дървета, които те ще осиновят. Успяхме да изградим в парк "Надежда" Зелена класна стая, където в бъдеще, в рамките на проекта да се провеждат занимания на открито", посочи Георги Стефанов. 

По думите му децата ще бъдат обучавани в разделно събиране на отпадъци, чрез изучаване на местната флора и фауна. Идеята е, по този начин да подобрим заедно екологичното възпитание на децата и да има едно устойчиво развитие в целия район "Надежда", допълни още той. Стефанов изрази очаквания, че в бъдеще подобна инициатива ще може да се осъществи и в други квартали на София.
В разговора се включи госпожа Светлана Цветкова, възпитател в 6-та детска градина, с подробности за новоизградената "Зелена класна стая"
Чуйте подробности от разговора на Божидар Янев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38