Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата обстановка в страната коментира политологът Първан Симеонов

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС-архив

Обзор на политическата ситуация през изминалата седмица пред Радио София направи политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл". Той сподели, че предсрочните избори не са единственият вариант, но са най-вероятният.

"Трябва да отбележим, че блокажът на парламента в първите няколко дни като че ли подсказа на тези хора каква е реалната опасност пред страната и ми се струва, че това мъничко увеличи шансовете да има правителство. Колкото повече работят заедно, толкова повече те привикват помежду си и може нещо да се получи", отбеляза той.

Симеонов сподели, че от началото на войната в Украйна съдбата на ГЕРБ вече е станала второстепенна тема и съответно вече няма ясна обществена поръчка какво правят. Относно т. нар. "ситуационни коалиции" той каза:

"Тези тематични коалиции не знам всъщност дали не задълбочават проблема. Те показват брауново движение във всички възможни посоки. Правят пъзела още по-труден, защото по единия от векторите си с някой, но по другия от векторите си обаче категорично против него. Няма ги очертанията на някакво облечено в обществена легитимност общество".

Политологът допълни, че има и друг вариант, като това са формациите, които разчитат на определени фискални политики, но единственото легитимно мнозинство до момента е евроатлантическото мнозинство. Освен това каза, че по никакъв начин ние българите не сме особено ентусиазирани на тема евроатлантизъм, като има времена, в които държавните елити вземат решения, но това винаги съдържа опасността от разлом между народ и елит.

По въпроса за закупуването на американски самолети F-16 Симеонов коментира, че България има нужда от самолети и движението за разоръжаване през последните 30 години е било наивно. Освен това армията изпитва затруднения с човешкия ресурс и другите родове войски, не само с авиацията, което означава, че превъоръжаването трябва да върви синхронно.

Относно въвеждането на еврото и запазването на лева той заяви, че има решения, които политическите елити са длъжни да вземат, въпреки обществените настроения:

"Понякога общественият интерес не е просто това, което обществото харесва. Общественият интерес - това е интересът на следващите поколения и понякога той противоречи на идеята "тук и сега" да е хубаво, а понякога изисква и непопулярни решения".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35