Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Прост тест установява ранни признаци на болестта на Алцхаймер

Снимка: Pixabay.com

Скорошно проучване показва, че с помощта на прост тест за урина може да се установи дали човек има ранен стадий на Алцхаймер, съобщава изданието „The News International“ .

Това става възможно чрез проследяване нивата на мравчена киселина в урината, които  могат да се използват за идентифициране на заболяването. Досега диагностицирането на болестта на Алцхаймер бе огромно предизвикателство, тъй като признаците на заболяването се проявяваха с настъпването му. В близко бъдеще учените се надяват да поставят диагноза за деменция чрез изследвания на урина и кръв, както това се прави за скрининг на ранен стадий на рак. По този начин може да бъде избегната компютърната томография на мозъка.

Проучването в което са участвали близо 600 души, установява, че високите нива на мравчена киселина в урината, могат да свидетелстват за болестта на Алцхаймер.

Доброволците  са били разделени на пет групи в зависимост от когнитивните им способности. Някои от тях са имали нормално мислене, други са преживявали когнитивен спад, а трети са имали сериозни увреждания. Четвъртата група е била с "леко когнитивно нарушение", а петата - с хора, които са имали неврологично заболяване.

Резултатите от теста показали, че хората с когнитивни проблеми имат по-високи нива на мравчена киселина в урината си. И в четвърта, и в пета група се забелязват по-високи нива на веществото.

Мравчената киселина  се произвежда нормално в организма, но при високи нива в мозъка тя може да създаде струпвания на вредни протеини.

Този потенциално нов начин за откриване на болестта на Алцхаймер е по-малко инвазивен и по-рентабилен от сегашните методи за диагностициране на болестта, твърди Сиан Грегъри, ръководител на изследователската информация в Дружеството на Алцхаймер. 

Източник:БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цирк Балкански в парк „Възраждане“

Повече безплатни забавления за децата и по-малко кучета

Какви са проблемите и предимствата на парк "Възраждане"? Той е едно от предпочитаните места за разходка на столичани, има и басейн, който за съжаление не е често посещаван. Паркът е предпочитан за разходка от гражданите не само през топлите месеци, но и през зимата. Свободно разхождащите се кучета и липсата на достатъчно детски площадки са..

публикувано на 30.01.23 в 09:45

Само 20 новозаразени с коронавирус, няма починали

20 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, положителни са 2,7 % от направените 728 теста. Няма нито един новозаразен в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Няма новоприети с Covid-19 в болнични заведения, няма и починали. Като излекувани са посочени шестима души.

публикувано на 30.01.23 в 07:54
Снимката е илюстративна, архив.

Времето ще остане студено

Атмосферното налягане ще се понижава и ще остане по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Североизточна България ще има снеговалежи. Утре облачността ще бъде разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Вятърът ще е слаб, от запад-северозапад. Минималните температури ще са..

публикувано на 30.01.23 в 07:10

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00