Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от 30 града ще представят 86 идеи този уикенд

Могат да спечелят награди, да развият проектите в старт-ъпи

Петото издание на инициативата Уикенд на идеите 2023 ще започне тази събота в 11:00 часа в София Тех парк, съобщиха организаторите от „Тийноватор“.

Старт на състезанието ще даде футболната звезда Димитър Бербатов.

На 28 и 29 януари близо 500 ученици (16-18 год.) от 30 града ще се съберат на живо с отборите си и с менторите на програмата, за да стартират първите си бизнеси и да ги презентират за пръв път пред жури.

Те ще работят по общо 86 стартъп идеи, които целят да разрешават проблеми от различни сфери на живота.

Тийноватор расте като жив организъм. Нормално е да се сблъскваме и с трудности. Преди 5 години започнахме в 4 столични училища. В момента сме в 30 града на България“, посочи пред Радио София Зорница Миткова, управляващ директор на програмата.

За предстоящия Уикенд на идеите са се записали 620 участници.


Снимка: Архив, Тийноватор

Миткова обясни как моделът на Тийноватор, зает в началото, се е еманципирал и вече е съобразен с местния, български контекст.

Учениците от горните гимназиални класове, записани в програмата за 8-9 месеца изграждат меки умения, които не се учат по учебна програма.
Запознават се с различни пътища за правене на бизнес
от А до Я.

Програмата е безплатна. Тя е подкрепена от училищни ръководства, НПО и държавни институции, фондове и компании.

В събота екипите ще работят върху идеите си, а в неделя ще ги представят пред жури.

„Ще се работи и през нощта“, допълни с усмивка Миткова.

Състезанието е в 12 категории.

Предвидени са лекции на теми:

  • Как се създава култов бранд
  • Възходът на платформите
  • Топ съвети за  pitch-ване пред жури
  • Формулата на (не)провала.
Чуйте разговора на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бягаш с очи за красотата

Миланово рън е състезание по планинско бягане - гледки и трудности на 800 м. н.в. Награда с томбола е полет с балон над Белоградчишките скали. Още от Александър Александров, организатор: "Организираме го с ПП "Врачански Балкан". Поддържаме маршрутите с чистене, с табелки. Имаме 55 бегачи и 15 пешеходци. Тук се събирт до 95 човека. Тунелчето,..

публикувано на 26.03.23 в 10:56

Веган-сирена и яйцемат

Открива се Фермерски фестивал - София, 11 ч. пред НДК. 10 години има фермерски пазари в София.Тази година ще има 11 фестивални дни. Фестивалът ще е пред НДК, изданията ще са двудневни. Подробности от Николай Генов и Ралица Касимова: "Разсади, вина, ядки, лютеници, джинджифилови напитки. Голяма част от производителите са биосертифицирани. Целта ни е те..

публикувано на 26.03.23 в 10:37

Щъркелът като родолюбец

Езерата Ахула са природни резервати, където обикновено изкарват зимата много прелетни птици. От 11 милиарда птички, които прелитат през зимата в топлите страни, половин милиард пристигат в Израел. Ще попитате дали сме видели птичите ята да се вият над градовете и езерата. Не! За разлика от над родината си, тук те не се сбогуват дълго и носталгично. Явно..

публикувано на 26.03.23 в 10:26

Успехът дарява подготвени умове

Елица Стоилова е в основата на платформата umni.bg и чатбота AI Consierge с приложение в градовете с развит смарт туризъм: "Състезанието на Световната Туристическа Организация на ООН привлича стартъпи за превъзмогване туристическите проблеми по време на КОВИД. Островите имат по-големи проблеми от градските и имаше категория за иновация и дигитални..

публикувано на 26.03.23 в 09:53

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50