Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Скритото наследство" разкрива тайните на Балканите от древността

Снимка: Радио София

"Скритото наследство"- Необясними находки и изображения от България и Балканите е новата книга на писателката Ирена Григорова. По думите й темата е интересна и много автори са писали по нея, но тъй като те обрисуват едни и същи неща тя е решила да се намеси.

"Аз обикалям музеите от много години и си давам сметка, че в нашите музеи и особено в праисторията има изключително много находки, които не изглеждат на мястото си в хилядолетието, в което са", отбеляза авторката.

В книгата има 259 снимки, което я прави единствена такава по рода си на Балканите. Григорова сподели, че никой до момента не е събирал толкова праистория и църковни изображения накуп. По думите й целите Балкани са една обща територия, където се ражда цялата европейска цивилизация.

Григорова отбеляза, че балканската територия може да даде и отговори, а не само да зададе въпроси.

"Докато пишех книгата си дадох сметка, че съм обиколила толкова много места и когато започнах да подреждам снимките от книгата и категориите, в които да ги сложа в главата ми веднага щукваше: ооо, такова нещо съм виждала еди къде си, ама това съм го виждала в Анкара, или в Косово, или в Лозенград, или пък в Русе... Оказа се, че това натрупване ми помогна за тази книга, защото наистина могат да се правят съпоставки от различните райони", сподели авторката.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти: