Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект, наречен „Да творим заедно с цветна магия“. В основата на този проект са няколко курса, които вече са стартирали и са отворени за всички любители на изкуствата – такива, които имат опит, както и които нямат опит, но просто искат да опитат, разказва Нона Куманова. „Темата на курсовете е изящно приложно изкуство, но отскоро ги миксираме и с музикални“, допълва тя и разкрива, че пространството, в което творят се нарича „Творческа магия "Досами".

„Досами“ е остаряла българска дума, наречие, което означава точно до или в непосредствена близост, поясни художничката. 

„Спряхме се на тази дума, защото в нея успява да се събере цялата ни идея – любителите на изкуството да са в непосредствена близост до професионалните артисти, които да им предават уменията, които са усвоявали години наред“, казва тя.

Това именно прави Зара Богданова, която води курс „Първи стъпки в дърворезбата“.

„Имаме курс „Изящна графика“, „Рисуване на човешка фигура“ – за тези, които обичат да рисуват човешка фигура на живо с модели. “Акварелни техники“, „Рисуване и създаване на картина“, насочен към деца и тийнейджъри – нашите партньори от Българската асоциация по хемофилия и фондация „Култура без граници“, каза още Куманова.

Проектът приключва през месец юли, с изложба върху работата на курсистите.

„Чувствам се много удовлетворена, че мога в „Досами“ да представя своите умения и да ги предам на хората, защото те наистина имат огромно желание да се учат и това ми действа удовлетворяващо и въздействащо“, сподели на свой ред Зара Боданова.

В разговора ще чуете повече за това какво представлява курсът по дърворезба.

„Нещо, което ми прави впечатление е, че повечето хора нямат търпение, а това в този занаят пречи, защото красивите неща, в крайна сметка се случват бавно“, твърди тя.

„Всеки един, който участва при нас, който води курсове, е специалист в това което прави и е приспособил програмата си така, че да предаде това, което знае по максимално увлекателен, градивен начин".

Чуйте още по темата от разговора на Кристиян Илиев с двете събеседнички.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освежаващо за актьорите

Млади легенди: актрисата Гергана Димитрова разказва за  ПроТекст 12 :  "Идеята е от 2007, част е от проект на организация "36 маймуни". В 2007 почти нямаше свободна сцена. Имахме част от себе си, която е протест - нямаше пространства за млади режисьори и актьори, които да реализират собствени идеи. Основната идея бе да представяме нова драматургия...

публикувано на 10.06.23 в 16:00

Софийски разкази - Елисавета Багряна

Младите години на първата родена в София поетеса, Елисавета Багряна, разказани от самата нея пред Блага Димитрова и Йордан Василев цели пет години в средата на 60-те: Самата Багряна разказва, че къщата им е била на "Раковски", след "Гургулят", с градина чак до празно място към "Фритьоф Нансен". Има над 15 вида рози, които подрязва, а есен - завива...

публикувано на 10.06.23 в 15:00
Жана Стоянович

Адресите на любовта - Жана Стоянович

Актрисата Жана Стоянович хваща мъжа си проф. Кръстю Мирски в изневяра и…двамата умират от смях Любовният живот на актрисата Жана Стоянович е бляскав, шеметен, пъстър и неотменна част от бохемска София. Едва 22-годишна тя се омъжва за 8 години по-възрастния Кръстю Мирски. „ Беше ужасно красив, римлянин, с бяла коса, 30-годишен. И като се..

публикувано на 10.06.23 в 14:00
Калина Спасова и Йоанн Стоев

Откачалки в най-добрия смисъл

„Изпитът“, нов YouTube реалити формат на НАТФИЗ ни превежда през митичния процес по приемане на нови студенти в най-креативния университет в България и разкрива какво се случва зад кулисите – интервю с двамата водещи на предаването, Калина Спасова и Йоанн Стоев: "Казвам се Калина Спасова, от Хасково съм и съм на 23. Уча филмов и..

публикувано на 10.06.23 в 12:00

Дори и да не сте сигурни, може и да се запалите

Нова зала в София ще даде възможност на ученици да се учат и да създават видео игри напълно безплатно.  Първите кратки въвеждащи курсове на фондация DevHubOne ще се провеждат цяло лято и са подходящи за всеки ученик. Само четири месеца след финала на тазгодишния Благотворителен #гудгейм стрийм , в който се включи и Радио София, каузата, за която..

публикувано на 10.06.23 в 11:00

100 деца показват знания по първа помощ в състезание на БМЧК

Национално състезание на ученически екипи по първа помощ , организира Българският младежки Червен кръст (БМЧК) на 10 юни в базата в село Лозен . В състезанието ще участват 100 деца от цялата страна на възраст от 12 до 14 години , разпределени в 25 отбора. Чрез различни симулативни задания в отделните пунктове ще бъде..

публикувано на 09.06.23 в 20:17

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?

Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” . Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма , в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите...

публикувано на 09.06.23 в 19:33