Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект, наречен „Да творим заедно с цветна магия“. В основата на този проект са няколко курса, които вече са стартирали и са отворени за всички любители на изкуствата – такива, които имат опит, както и които нямат опит, но просто искат да опитат, разказва Нона Куманова. „Темата на курсовете е изящно приложно изкуство, но отскоро ги миксираме и с музикални“, допълва тя и разкрива, че пространството, в което творят се нарича „Творческа магия "Досами".

„Досами“ е остаряла българска дума, наречие, което означава точно до или в непосредствена близост, поясни художничката. 

„Спряхме се на тази дума, защото в нея успява да се събере цялата ни идея – любителите на изкуството да са в непосредствена близост до професионалните артисти, които да им предават уменията, които са усвоявали години наред“, казва тя.

Това именно прави Зара Богданова, която води курс „Първи стъпки в дърворезбата“.

„Имаме курс „Изящна графика“, „Рисуване на човешка фигура“ – за тези, които обичат да рисуват човешка фигура на живо с модели. “Акварелни техники“, „Рисуване и създаване на картина“, насочен към деца и тийнейджъри – нашите партньори от Българската асоциация по хемофилия и фондация „Култура без граници“, каза още Куманова.

Проектът приключва през месец юли, с изложба върху работата на курсистите.

„Чувствам се много удовлетворена, че мога в „Досами“ да представя своите умения и да ги предам на хората, защото те наистина имат огромно желание да се учат и това ми действа удовлетворяващо и въздействащо“, сподели на свой ред Зара Боданова.

В разговора ще чуете повече за това какво представлява курсът по дърворезба.

„Нещо, което ми прави впечатление е, че повечето хора нямат търпение, а това в този занаят пречи, защото красивите неща, в крайна сметка се случват бавно“, твърди тя.

„Всеки един, който участва при нас, който води курсове, е специалист в това което прави и е приспособил програмата си така, че да предаде това, което знае по максимално увлекателен, градивен начин".

Чуйте още по темата от разговора на Кристиян Илиев с двете събеседнички.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07