Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Гьотцел: Да създаваме заедно нещо красиво – това е нашата цел (ВИДЕО)

Прочутият австрийски диригент пред БНР-Радио София

Саша Гьотцел
Снимка: Ани Петрова БНР

Вълнуваща среща с австрийския диригент Саша Гьотцел при идването му в София за предстоящия концерт със Софийската филхармония.

Австриецът знае как да направи всеки музикант в оркестъра специален.
Истанбул, Флорида, Квебек, Токио, Нант, София - където и да е по света, той работи с вярата, че всяка емоционално изсвирена нота е резултат от споделено уважение. А към публиката, Саша има едно простичко послание – класическата музика е за всеки

Диригентът Саша Гьотцел  посреща екипа ни на сцената на легендарната зала „България“, за да разкаже за новия свят и класиката.

Непринудено споделя, че харесва пролетта, защото  е един специален преходен момент в цикъла на сезоните.

  • Каква е енергията, която обикновено усещате, когато пристигнете в София?

„От самото начало усещам към София особено привличане. И всеки път казвам, че може би е заради студентските ми години, когато учех в Ню Йорк и имах много близки приятели от България. Постоянно бяхме заедно, правихме всичко заедно...“

Когато за първи път идва в София:

Бях безкрайно щастлив и благодарен,  да усетя, че е запазена една традиция на изпълнение – този специфичен звук, който можете да си представите със Софийската филхармония, който не можете да си представите с друг оркестър, с цялото артикулиране и фразиране. Мисля, че идването ми тук - вече от няколко години, винаги ми носи радост и удоволствие“, допълва Саша Гьотцел.

„Не сме съвършени, но красотата настъпва тогава, когато приемем себе си  и несъвършенствата си и израстваме заедно, създаваме заедно нещо красиво – това е нашата цел“, изтъква диригентът.

Топли думи той сподели и за съвместната си работа с българското сопрано Светлина Стоянова

„Светлина ми е много скъпа, тъй като тя участва заедно с мен във Виенската опера, в продукция на „Фигаро…Изпитвам голямо уважение към нейната работа като изпълнител, тя също с удоволствие работи с мен на сцената и най-накрая да се срещнем тук, в културата, в която са нейните корени, аз бях много щастлив за този концерт“.


▲ Боян Бочев разговаря със Саша Гьотцел близо до партитурите в зала "България"  Снимка: Ани Петрова 

Оркестърът е като един организъм от звуци, като човешко същество. Така че, когато усетя добра химия между мен и оркестъра и той ме попита дали бих осмислил по-тясно сътрудничество, аз правя усилия да го осъществя, тъй като и двете страни научаваме много от тези взаимоотношения“, казва още Гьотцел, относно предизвикателствата в работата като гост-диригент на Софийската филхармония.

„Това е взаимно полезна ситуация, в която израстваме заедно и съм много щастлив, че имаме това време“ твърди диригентът.

  • Какво е да работиш в екип, да бъдеш лидер на този екип, имате ли своя рецепта?

„Считам, че рецептата е уважение – то е най-важното. Считам, че е важно, всички ние да осъзнаваме, че сме част от един екип, че ако сме сами, няма да постигнем нищо. Когато направя движение с ръце, не се чува абсолютно нищо, не се чува абсолютно никакъв звук – така че на мен са ми нужни музикантите, които да свирят“, даде пример той. И допълни:

„Мисля, че когато подхождаш с респект към своите колеги, тогава можеш да постигнеш велики неща, но е нужно да си спокоен“.

Чуйте цялото интервю на Боян Бочев със Саша Гьотцел в звуковия файл. 

Повече за Саша Гьотцел може да видите и тук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Надежда Герова

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите. Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66. Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда. Маршрутът на..

публикувано на 05.08.24 в 17:42
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални  проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които смятам, че..

публикувано на 05.08.24 в 11:44