Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София има всички предпоставки за градско пчеларство

Петър Петров с кошер - тип „Top bar”
Снимка: Личен архив, стоп-кадър

Срещаме ви с Петър Петров - „инженер по образование и пчелар по душа“
Живее в града, но се запалва толкова по живота и продуктите на пчелите, че поставя 5 кошера в „Княжево“. Още помни първия си мед, който споделил с приятели като пълнеж на палачинки.

В София има всички предпоставки за развитие на градско пчеларство. Най-хубавият мед в столицата е акациев или липов, твърди Петров.

В момента той се грижи за 30 кошера на три различни локации. 
От 2022 г. прави видеоуроци за начинаещи пчелари. Към тримесечните му курсове вече има явен интерес. С Лесотехническия университет са създали учебен пчелин в Студентския град. Работи и по проект със „Софийска вода“ до пречиствателната станция в „Панчарево“.

Проследява състоянието на пчелните семейства, прави периодични измервания в кошерите.

Разказва, че един от първите проекти за градско пчеларство е от 2011 г. на покрива на столичен хотел, след това и над НДК.

Пчелите се развиват по един и същ начин. Целта на пчеларят е да оптимизира живота и дейностите, за да се увеличи добивът им“, обясни пред БНР-Радио София Петров.

По думите му, България е с благоприятен климат за отглеждане на пчели. Но докато преди години е имало 70-80 хиляди пчелари, в момента те са едва около 10 хиляди. Общият брой кошери у нас са около 800 хиляди.

Тенденцията показва, че бизнесът се окрупнява.

В Европа хората, които се грижат за пчели като хоби, имат средно по 28 кошера.


Снимки: Петър Петров

Вече са разработени и софтуерни програми, които помагат за дистанционно проследяване на температурното разпределение в кошера. Но ако изключим дигитализацията, при добра организация един пчелар може да отглежда от 150 до 300 кошера.

„Ключово е да чувстваме удоволствие от общуването с пчелите - категоричен е в съветите си Петър Петров. – Те жилят в краен случай. Няма да ви нападнат, ако сте внимателни, не ги стресирате и застрашавате. Човек трябва да се намесва в живота им минимално, само когато се налага. И да не взема всичкия им мед, да им оставя и за храна.“

Най-иновативният тип кошер е от вида „Top bar”, разясни още Петров. При него се изграждат натурални пити, без восъчни основи, без тел и без центрофуга. Добивът не е висок, на пчелите отнема време да си изградят клетките, но са подходящи и за жени (няма вдигане на тежко), а качеството е възможно най-високо.

Медът наистина е полезен, но все пак е въглехидрат, допълни пчеларят. И препоръча да се консумира по 50-100 грама на ден.

Най-полезен е направо от питата, защото не е минал през никаква обработка.


В разговора се включи и Марта Стоилова, която от близо година се занимава с пчели, и то с „Top bar” кошери.

Тя отбеляза, че много хора имат романтични идеи и представи за пчеларството, но си има и предизвикателства.

„С тези къщички за пчелите („Top bar”)  е много по-удобно - потвърди Стоилова. - Не е необходимо да имаме центрофуги, помещение с инвентар. Когато искаме, можем да отидем, да вземем една пита, да я пресоваме и да използваме меда.
Ние се учим с пчелите. Важно е и нашето участие. Осъществимо, всеки може да се занимава с благородните пчели.“

Чуйте разговора на Лили Големинова.


По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52