Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършиха се 80 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди

Авторите на книгата "Като Гунди" в "Добър вечер, София"

На 4 май 2023 г. се навършиха 80 години от рождението на една от най-харизматичните и светли личности в българския спорт - футболистът Георги Аспарухов-Гунди.

Екипът на предаването „Добър вечер, София“ покани двама специални гости, които влагат много енергия през годината, за да свързват “левскарската“ идея с децата, с подрастващите, както и с чисто човешката идея – Ивайло Кючуков и Райчин Генов. Те са автори на книгата „Като Гунди“, която излезе през 2018 година. Тяхна е й поредицата „Разкажи ми за…“ с първата книжка – „Разкажи ми за...Левски“.

Датата 4 май през годините и до днес. Жив ли е образът на Гунди?

Георги Аспарухов е символ на цяло едно поколение и неговия образ не само е жив, но с годините ще се надгражда, категоричен е Райчин Генов, правейки паралел с образа на Левски.

"За нас, левскарите, Гунди не е просто легенда, той не може да бъде побран в тази дума, той изобилства от човешки ценности", допълва Ивайло Кючуков. 

"Дори без да осъзнава, той е задавал стандарт за професионализъм, човечност и скромност, бидейки обожаван от цяла България", казва още той.

Родната къща на Гунди се намира на ул. “Братя Пешеви“ в столичния квартал “Слатина“.

Подготвя се мемориален комплекс недалеч от родната къща на Гунди, който по план трябва да бъде открит след месец.

Как младите хора възприемат личността на Гунди?

„Книгата за Гунди я представихме в много училища, като нашата цел е била не толкова да фокусираме Гунди като символ на левскарството – ние отиваме при деца и те трябва да получат ясни послания – защо този човек е останал в историята, защо се е превърнал в легенда, защо е обичан от всички – респективно какви трябва да бъдат те в ежедневието си, показвайки как се е държал като дете. Просто те да знаят, че когато са на определена възраст, могат да бъдат като него – да бъдат смислени, изпълнителни, да не се предават“, твърдят двамата автори.

Мечтата на Гунди след като завърши спортната му кариера е била да бъде учител - факт, който предизвиква у малките учудване и любопитство.

4 май е един от дните, когато трябва да си спомняме за него.


Чуйте още от интересния разговор на Боян Бочев с двамата събеседници.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57