Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се преустанови ли замърсяването от ТЕЦ „Бобов дол“?

Изтича срокът за подписката на жителите от близкото Големо село

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: „Грийнпийс“/„За Земята“

Подписката срещу замърсяването от Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Бобов дол“ може да бъде подкрепена и днес, съобщиха от „Грийнпийс" – България.

Тази ТЕЦ е системен замърсител на околната среда: почти непрекъснато изпуска тъмен дим през високия си комин, който няма пречиствателни съоръжения, обгазява съседните населени места, запрашава региона с пепел от въглища, изпуска непречистени води в съседната река, смятат от природозащитната организация.

„Изгарянето на въглища предизвиква както климатични промени, така и замърсяване на въздуха и околната среда на локално ниво с фини прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди – изтъкна пред БНР-Радио София Десислава Микова. – Жителите на с. Големо село – само на 400 метра от площадката на топлоцентралата, са подложени на това замърсяване години наред и се борят за правото си на чист въздух.“

По думите на Микова безпрецедентно е, но Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реши да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол" има разрешително да работи.

През 2019 г. Регионалната инспекция по околната среда е отчела превишение на средноденонощната норма за прахови частици, а за замърсителя серен диоксид – 47 превишения на средночасовата норма при разрешени 24 годишно, осем превишения на средноденонощните норми при разрешени три годишно, както и превишаване на алармения праг в продължение на пет последователни дни през октомври 2019 г. В началото на 2020 г. Басейновата дирекция в Благоевград отчита замърсяване на река Разметаница и на подземни води, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и би трябвало да бъдат защитени. 

За около седмица са изпратени около 700 становища в подкрепа на подписката на жителите в региона на ТЕЦ-а, допълни Микова.

С подписката се настоява за:

  • Поставяне на измервателна станция за следене на качеството на въздуха;
  • Ежедневна информация за замърсяването от теца, достъпна за всеки;
  • Спиране на централата, ако нарушава нормите за замърсяване;
  • Край на горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33