Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 от известните българи, които са най-активни в благотворителността

Снимка: bcause.bg

Първата в България селекция на известните личности, които отделят от своето лично време, талант или финансов ресурс, за да подкрепят благотворителни инициативи, вече е факт.

Проектът на фондация BCause, в партньорство със списание Forbes, цели да поддържа дебатите върху благотворителността, да популяризира добрия пример, да среща дарители, застъпници и каузи.

„Винаги търсим повод да говорим за благотворителността. Повечето хора имат опит, мнение и критика по този въпрос. По цел свят популярните личности имат ценния ресурс, с който могат да привлекат нови поддръжници за различни каузи, да превръщат известността си в пари, информираност и т.н.“, каза пред БНР-Радио София Елица Баракова, директор на фондация Bcause.

Тя обясни, че за кампанията се проследили 264 медийни публикации, съставили са дълъг списък от около 200 имена на хола, които са подкрепили благотворителност от обличането на специална тениска до създаването на организация, устойчива в годините, включително и редовно даряване.

Първите десет имена на известни хора с принос в благотворителността (подредени по азбучен ред) са: Алек Алексиев, Владимир Ампов-Графа, Владимир Карамазов, Григор Димитров, Димитър Бербатов, Йоанна Темелкова, Лазар Радков, Нана Гладуиш, Ники Кънчев, Силвия Лулчева.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова, за да разберете кой с какво е впечатлил журито, за да бъде в списъка. 


Елица Баракова и Гергана Пейкова
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57

Делегати от 150 държави ще заседават 7 дни на IPCC 61 в София

На 27 юли (събота) в София ще се проведе едно от най-големите световни събития по проблемите на климата. Очаква се близо 500 делегати от 150 държави да пристигнат за участие в Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) 61 – eдин форум, който ще продължи до 2 август в Националния дворец на културата (НДК) под домакинството на..

публикувано на 25.07.24 в 12:50
Снимки: Space Camp

158 души ръкопляскаха на 13-годишната Теа Венкова в Space Camp

Тринайсетгодишната Теа Венкова – ученичка (за VII клас) от столичното Второ СУ „Емилиян Станев“ и стипендиант на Центъра за творческо обучение (ЦТО) спечели престижната награда „Right Stuff“ на Space Camp Türkiye. Лагерът, създаден по модел на НАСА в турския град Измир, бе посетен от 79 деца от България, като част от тях бяха там с..

публикувано на 25.07.24 в 11:48

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11