Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книгата "Дай и ще получиш" от Адам Грант:

Как успехът зависи от умението да даваш

Защо е важно да се учим на алтруизъм – разговор с Анжела Кьосева от изд. "Кръгозор" и Васил Терзиев, съосновател на "Телерик Академия"

Васил Терзиев и Анжела Кьосева
Снимка: Даниел Ненчев

Алтруистът, Егоистът и Кантарът – това са ролите, които всички играем в социалните взаимоотношения според книгата "Дай и ще получиш" от организационния психолог Адам Грант. 

Тя вдъхнови съдържателен разговор в "Късното шоу" по Радио София, в който участие взеха Анжела Кьосева, главен редактор на издателство "Кръгозор", което издава книгата на български, както и предприемачът Васил Терзиев – съосновател на "Telerik" и "Телерик Академия", както и ментор на стартиращи компании.

"Това е една изключително зареждаща книга. Примерите вътре са от историята, от бизнеса, от политиката. Въобще Адам Грант е един много увлекателен автор", изтъкна Анжела Кьосева. Тя сподели повече за предизвикателствата при превода на основните термини в текста и заедно с Васил Терзиев подчерта колко е важно да се насърчава културата на даването.

"Трябва да се мисли как това да влезе в училище. Освен да се учи сухата материя, да бъде застъпено като практически неща, които децата да правят. За да разберат ползите от това да дават и да са фокусирани върху другите, а не само върху себе си", коментира предприемачът.

Какви са характеристиките на Алтруиста, Егоиста и Кантара? Какво е успехът в светлината на понятията, с които работи книгата? Кои добри примери трябва да следваме, ако искаме да развием алтруизма в обществото си?

Чуйте отговорите на тези и други въпроси в звуковия файл:


По публикацията работи: Виктор Чулев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите българи виждат бъдещето си в в България

Движение за национална кауза и платформата Bulgaria Wants you организират Национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието ще се състои на на 12 юни 2023 година и се организира за втора поредна година. Подробности по темата разказа Даньо Димитров, ръководител на проучването. "Анализирахме..

публикувано на 08.06.23 в 18:32

Постановката "Дон Жуан" на МДТ "Константин Кисимов" с премиера на софийска сцена

Най-новото заглавие от афиша на МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново е постановката на "Дон Жуан" от Моцарт. Тя гостува в зала 1 на НДК в София в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици".  Пленяващият шедьовър проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го застига. В предаването..

публикувано на 08.06.23 в 16:46
Любомир Стефанов

"Политиката иска лични жертви"

Каква е политическата обстановка в България? Коментар по темата направи политологът Любомир Стефанов, който е и преподавател в НБУ. "Очаквам закономерен край. Минахме през пет поредни упражнения с предизвестен край. Правителството беше логичен завършек на края на една твърде дълго проточила се предизборна кампания. Много камъни се обърнаха,..

публикувано на 08.06.23 в 16:43

Книгата "Змей побратим" - фентъзи роман за Видин, Белоградчик и приказния фолклор

К нигата "Змей побратим" е последващо продължение на романа "Змей закрилник". В него писателката от Видин Симона Панова събира народни приказки от Северозапада. Действието във втория роман се развива още по-стихийно, а персонажите се изправят пред сериозни изпитания и неочаквани обрати из видинските улици и по тайнствените пътеки край..

публикувано на 08.06.23 в 14:54
Дизайн: Ивана Боянова

Джазът властва на Деветашкото плато за девети път

Фестивалът „Джаз на Деветашкото плато“  достигна своето девето издание , подходящо да се проведе като юбилейно. Тази година той ще се проведе от 30 юни до 2 юли край село Кърпачево. За първата вечер е предвиден джем сешън с акустичната формация „The Social Callers“ и гост Кристиян Желев, а преди това с изпълнения, обединени..

публикувано на 08.06.23 в 14:27

Експозицията "Ауфтакт" разкрива естественото и неуловимото

  Фотографът Яна Лозева разказа в предаването "Радиокафе" за експозицията си "Ауфтакт" в къща- музей "Вера Недкова" в София в рамките на проект, представящ съвременни автори успоредно с картините на Вера Недкова. Откъде идва името? "Ауфтакт" е музикален термин, който означава полу такт, в случая служи като метафора на нещо изплъзващо..

публикувано на 08.06.23 в 13:40