Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулмологът д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна, електронна или наргиле. Това каза в интервю за БТА пулмологът д-р София Ангелова.

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнопушене, чиято цел е да се повиши информираността на обществеността за вредните последици от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене.

Българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по тютюнопушене, припомни  д-р Ангелова. На второ място са българските момчета. Младите хора живеят с мита, че електронните устройства за пушене са безвредни, каза още лекарят. Цигарите и наргилето, съдържащи никотин, водят до пристрастяване.

Електронните цигари

Българският пазар е залят с тези устройства и те привличат не само младите хора, а и децата. Все по-често се срещат момичета, пушещи електронни цигари. Статистиката показва, че българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по пушене, а момчетата ни са на второ място. Те живеят с мита, че са безвредни. Науката показва обаче, че това не отговаря на истината, каза още лекарят.

В пълнителя на електронната цигара се съдържат пропиленгликол и глицерин, от които, поради нагряването на батерията на цигарата, се отделят токсични вещества. Откритите в парата акролеин и формалдехид, особено акролеинът, са силно токсични за дихателните пътища. Изследванията показват, че когато започва пушенето, съдържанието е 0,8 микрограма акролеин, но в края на пушенето, когато батерията вече е силно нагрята, то става 8,6 микрограма, посочи д-р Ангелова. Пушенето въздейства върху ресничестия епител. Ресничките се намират в горните дихателни пътища - в носната лигавица и в дихателната лигавица на трахеята, чиято роля е очистваща и помагат белият дроб да бъде защитен от вируси и бактерии. Научно доказано е, че под влиянието на токсичните вещества ресничките се парализират и всички вируси и бактерии спокойно преминават в белите дробове. Това е и една от причините пушачите много по-често да боледуват или да страдат от хронични белодробни заболявания в по-късна възраст.

Бездимните цигари

Това са малки цигари, силно натъпкани с тютюневи листа. В тях има и доста добавки, за които официално не се съобщава. Нагрятата жичка в бездимните цигари води до нагряване на тютюна и температурата става около 384 градуса. В горящият край на обикновената цигара тя е 680 градуса. Оказва се обаче, че летливите вещества, които се отделят от бездимната и „конвенционалната“ цигара, са абсолютно еднакви. Установено е, че никотинът в бездимната цигара е 84 на сто, но всички тези токсични вещества, които се отделят от бездимните цигари, нямат пределна допустимост на концентрацията. В  Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация е посочено точно това - няма пределна допустима концентрация, което означава, че ако човешкият организъм е чувствителен към тези вещества, той може да се разболее, особено младият организъм, който все още се развива.

Белият дроб се развива до 25-годишна възраст на човек и след това започва да старее, но ако млад човек до 25 години пуши активно или поема веществата от бездимните цигари, това уврежда белия му дроб и го предразполага към по-чести инфекции и хронични белодробни заболявания. Авторите на проучване за електронните цигари, извършено през 2015 г., посочваха, че вероятно след години ще говорим за хронична обструктивна белодробна болест, предизвикана от електронните цигари, допълни д-р Ангелова.

Наргиле

Употребата на наргилета е другият начин на пушене сред младите хора, включително и сред децата. Обемът дим, който вдишват пушачите на наргиле по време на 2 - 3-часов престой в бара, е равен на обема дим на сто изпушени цигари. Поетият дим води до по-висок обем въглероден монооксид и се получава така, че въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина, образува въглеоксихемоглобин и не позволява хемоглобинът да отнесе кислород до мозъка, до сърцето и другите тъкани и органи. Заради липсата на оросяване на мозъка с кислород може да се стигне до припадък, добави д-р Ангелова.

Наргилетата водят до пристрастяване, както и всички устройства и цигари, съдържащи никотин, посочи лекарят. Всички токсични вещества, които преминават през водата в наргилето, попадат в дихателните пътища, каза още д-р Ангелова и допълни, че водата не служи като филтър.

При горене на ароматни тютюни се отделят фталати, които също са изключително токсични за дихателните пътища.

Забрана на достъп

В някои страни е забранен достъпът до електронни цигари за непълнолетни, в други страни се обмисля такава забрана и това трябва да се случи и в България, подчерта лекарят.

Тази вечер, от 19:00 ч. пред стадион „Академик“ в столичния квартал „Гео Милев“ ще се състои благотворителен концерт „За живот без тютюнев дим“. По време на събитието ще бъде закрита дарителската кампания в подкрепа на храм „Св. Мина“, който се нуждае от сериозна реставрация. Инициативата започна по предложение на председателя на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев. Концертът съвпада със Световния ден за борба с тютюнопушенето, като на място ще бъдат поставени четири кутии, в които желаещите ще могат да дарят сума, равняваща се на една кутия цигари. Средствата, събрани по време на събитието, ще бъдат обявени след концерта и ще бъдат прибавени към парите, постъпили в обявената сметка на храма „Св. Мина“. Целта на дарителската кампания е да започне реставрацията на храма.

По време на концерта ще се извършва безплатно изследване на въглероден окис в издишания въздух на пушачите. Инициативата е организирана от Министерството на здравеопазването чрез Регионалната здравна инспекция - София и Регионалната здравна инспекция - София-област. 

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, одобрена с резолюция 42.19 на Световната здравна асамблея, приета на 17 май 1989 г. по време на 42-ата ѝ сесия (8-19 май 1989). Целта е да се повиши информираността на обществеността за последиците от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене. По данни на Световната здравна организация тютюневият дим убива повече от 8 млн. души годишно, от които близо 1,2 млн. души са т.нар. пасивани пушачи. Мотото на деня за 2023 г. е: "Имаме нужда от храна, не от тютюн".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20