Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: "Репортажът е солта на журналистиката"

Снимка: Радио София

"Медии и време. Журналистика, истина и реалност" са на фокус в едноименната книгата на журналиста и бивш генерален директор на БНР Валерий Тодоров, с премиера на 6 юни, от 17.30 часа в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Той разказа повече подробности пред Радио София.

"В заглавието се съдържат много знаци. Медиите и времето са две пространства, които непрекъснато се пресичат. На нас винаги не ни стига времето, ние работим за времето, да изпреварим времето, след това го догонваме ако то ни изпревари, така, че времето в медиите е много важен фактор. Всичко да стане точно на време, мигът да се пресъздаде, за да може ние да сме в центъра, да сме очевидците на събитието, да сме първите", сподели Тодоров.

Той добави, че медиите са хрониката на времето, те създават тази история на времето и затова въпросът за действителността и медийната реалност са две свързани, но много различни понятия. Освен това подчерта, че в медиите има все повече развлечения и по-малко журналистика, особено в телевизиите. Често не всички в медиите са журналисти и не всичко е журналистика, като това е една подмяна на професията.

"Тази книга ще бъде интересна за много широка публика, за журналисти, за хора, които искат да се занимават с журналистика, за преподаватели, които по-слабо познават практиката на журналистиката... Изобщо тук ще срещнете термини и понятия, с които се измерват медийните стандарти. Също така неизкушената публика ще може да надникне в кухнята, да види как се прави една новина, как се обработва, какви са рисковете в линеен план и в координатен, когато се намесват различни фактори. Как те да се отсеят, как през различните гледни точки да се спазят изискванията за пропорционалност, за съпоставимост, за обективност, стремежът в журналистиката да се понижава субективният фактор, тоест достоверността да се приближава до истината. Успяваме ли, не успяваме ли, кои са капаните и кои са съзнателните манипулации", коментира той.


Тодоров посочи, че когато се загуби истината и доверието, когато съвестта на журналиста се пребори в името на някакъв интерес, тогава журналистиката умира и се превръща в обслужваща дейност.

"Ако политиката е изкуство на възможното, то бих казал, че журналистиката е изкуство на възможностите. Колкото повече лични възможности имате, личната компетентност и колкото повече възможности има самата медия да ви стимулира в това развитие, толкова по-силна ще е истината, или толкова по-близко ще сте до онова, което наричаме достоверност, обективност, плурализъм на гледните точки", каза Тодоров. По думите му интервюто е един от най-сложните жанрове, а репортажът е солта на журналистиката.

Относно цензурата той сподели, че пандемията е показала докъде може да достигне намесата на държавата. По този начин се стига до социална изолация, налагане на модели на поведение, на потискане на личността. И добави:

"Аз се безпокоя, че ние отново вървим към един такъв модел, в който трябва да знаем какво може и какво не може и някой ни диктува какво може и какво не може. Аз мисля, че всички гласове трябва да се чуват".

По думите му в радиото езикът е един, той трябва да е максимално описателен, докато в телевизията думите допълват картината.

"В уеб журналистиката стигаме до метареалността, в която можем да загубим изобщо представа за действителността. Това е един много силен рисков фактор, който също присъства като акцент, като зададен въпрос в монографията, за която говорим", сподели Тодоров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26