Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитат Апостола и пред храма "Св. Вмчк. Мина" в район "Слатина"

Снимка: Район „Слатина“

Честване на 186-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски организират от администрацията на столичния район „Слатина“, съобщи пред БНР-Радио София кметът Георги Илиев.

Празникът е предвиден за 18:00 часа, в двора на храма „Св. Вмчк. Мина“.

Районният кмет припомни, че храмът е един от най-старите не само в София, но в цяла България. През 1955 г. той е обявен за паметник на културата, автентичен и единствен от XIX век на територията на София, а през 1989 г. и като архитектурно-художествен паметник на културата. Според историята, именно това е било едно от скривалищата на Левски.

Събират се средства за пълно възстановяване на храма. „Спешните“ нужни средства са около 150 хиляди лева, що иначе ще трябват около милион. Очаква се помощ от Православната църква, както и от институциите.

В програмата на празника тази вечер е предвидено изпълнение на ансамбъла „Майсторите на танца“.

Специален гост на събитието ще бъде актьорът Веселин Калановски, който ще изпълни на живо текст от пиеса на Стефан Цанев, в която играе образа на Левски.

Йоанна Цачева е подготвила фотоизложба на автентични предмети от живота и бита на Апостола.

Артистът, известен като No name art, предоставя картина с лика на Дякона, която ще се разиграе на търг, а средствата ще бъдат дарени на храма.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх. Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към професията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05