Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 и 20 август в Южния и в Зоопарка

Пореден уикенд с програмата на инициативата "Зелени библиотеки"

Снимка: FB/STEAM Club

В програмата за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, за общуване и привличане на нови читателски публики и тази година са предвидени срещи с любими поети, интересни тематични изложби и музикални изпълнения на живо. Това се случва в рамките на кампанията на Столичната община „Зелени библиотеки“.

Предстои пореден уикенд – 18 и 29 август, в който ще се проведат събития от инициативата.
Малко преди финала на Деветото издание, пред БНР-Радио София подробности даде Светослава Тончева, началник на сектор „Обществени, естествени и точни науки“ в Столичната библиотека.

„Тази седмица каним софиянци и гостите на столицата в събота (19 август) в Южния парк и в неделя (20 август) в любимия на всички Зоопарк, отново сме подготвили една богата атрактивна програма за деца и възрастни“, сподели тя.

В Южния парк ще бъдем в компанията на поетите Иван Ланджев и Нинко Кирилов, които ще четат своя поезия, а музикантът Алекс Кирев ще зарадва публиката със свои авторски композиции – китара и вокал.

„Едновременно с това с нас ще бъдат и традиционните ни партньори в няколко последователни кампании от школата за сценични изкуства „Essence“ – ВГ „Палави ноти“, децата от театралната група на Ирен Кривошиева и клуб за спортни танци „Дъга“.


Снимка: БГНЕС

Практиката от  изминалите четирите срещи на кампанията „Зелени библиотеки“ показва, че детската програма се радва на изключително голям интерес от страна на посетителите, твърди Светослава Тончева.

По-големите деца и ученици ще имат възможност да се включат в образователни СТЕМ игри и да се запознаят с елементарно програмиране с ботове „пчелички“ и 3D писалки.

В неделния ден в Зоологическата градина забавленията ще продължат с Боби Мирчев и Мариана Добрева.

Събитията на кампанията „Зелени библиотеки ще се проведат от 10 до 12 часа.
В Южния парк, събота - 19 август - в близост до ул. „Нишава“
, в Зоопарка в неделя, 20 август - до езерото.

В заключение Тончева подчерта, че желанието на Столичната библиотека е да достигне до повече потенциални и реални читатели.

„Тъй като сезонът е отпускарски и хората търсят прохладата на софийските паркове, ние сме там, за да разкажем за това - какво могат да намерят в Столичната библиотека и да ги поощрим да станат наши читатели - каза още тя. И допълни - Всички, които желаят, могат да ни посетят и в централната сграда на Столичната библиотека или някой от четирите филиала."

Чуйте още интересни подробности от разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14