Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници от Видин до Гърция - в 3-тото издание на "Сцени на Струма"

Реката извира от Витоша, така че във фестивала е включена и София

За третото издание на фестивала „Сцени на Струма“ пред Радио София разказаха пианистката Надежда Малчева – артистичен  директор на фестивала, и певицата Светлана Иванова.

Красива гледка от една малка сцена в с. Невестино, близо до Кадин мост, преди 3 години вдъхновява приятели от детството и съмишленици. Така се ражда идеята за фестивала „Сцени на Струма“. Третото издание на събитието ще стартира на 2 септември.

„Много сме щастливи, че увеличаваме броя на сцените, защото идеята на фестивала е те да се местят по поречието на р. Струма. За първи път ще имаме сцена и в София, тъй като Струма извира от Витоша“, споделят организаторите.
В София са предвидени 3 концерта, един от които е със Симфоничния оркестър на гр. Видин, който ще съпътства „Сцени на Струма“ в 5 града.
Първият от поредицата концерти в столицата ще бъде камерен концерт на дуо „Саксофон“ на 5 септември от 19 часа  в музея „Земята и хората“, програмата ще е класическа с двама гостуващи саксофонисти – Зия Бейлери, от албано-италиански произход, и Фолкер Кауфман от Германия.

Една от идеите на фестивала е да събира деца и възрастни, любители и професионалисти от различни държави, за да представи на публиката различни култури. В събитието участват и чужденци, които живеят в България.

Фестивалът ще се открие с концерт на деца от различни държави на 2 септември пред читалище „Братство“ в гр. Кюстендил. От 15 часа на същото място ще бъдат открити артистични работилници за деца, които искат да се занимават с изкуство, напълно безплатни за желаещите да участват в тях.
Певицата Светлана Иванова ще ръководи една от тях – музика с рисуване, съобщи арт директорът Надежда Малчева.

Комбинацията между професионалисти и любители на „Сцена за всички“ ще се проведе в първата фестивална вечер, ще даде възможност на любителите, които в повечето случаи са сред публиката, да покажат своите умения.

Необичайно събитие за фестивала е включената лекция на Иван Тихов – представител на Асоциация на средния бизнес в Германия, който ще говори за изкуство и бизнес. За първи път ще има ден (3.09.), посветен на различна държава.

„Тъй Струма извира в България, но се влива в Гърция, ние посветихме един ден на Република Гърция, чието посолство в София е патрон на фестивала“, посочи Надежда Малчева. Денят ще бъде обогатен с представяне на гръцката култура. Ще бъде изложена интересна експозиция в Пирговата кула, която е военна, датираща от 15-и век. Изложбата ще бъде представена от Димитрис Гудас, галерист и куратор на изложбата от гр. Драма. Пирговата кула се намира в центъра на Кюстендил в близост до джамията. Изложбата ще бъде открита в 11 часа от посланика на република Гърция Негово превъзходителство Алексиус Мариус Либеропулус.

Новост за фестивала са и прожекциите на наградени късометражни филми в гр. Драма. Прожекциите са безплатни.

В идея за обмяна на културите ще участват изпълнители от Китай, които ще изпълнят китайски арии и паралелно с това български песни и арии.

В програмата са добавени и градовете Радомир и Видин. Ще участват маестро Петър Димитров и „Симфониета Видин", които ще представят 5 концерта, началото е вторник, 5 септември, ще бъде представени романтична програма с много солисти – Марио Николов, Кристиана Луизу, Киара Николова, Марио Бобоцов, а певицата Светлана Иванова ще изпълни „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди.

На 8 септеумври фестивалът ще бъде в гр. Радомир, на 9-и ще гостува в Аспровалта, Гърция.

Още за богатата програма на „Сцени на Струма“, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл. И вижте по-долу:


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00