Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемоарите на Пол Нюман - болезнена психоанализа

Снимка: Радио София

"Пол Нюман - Необикновеният живот на един обикновен човек" е книга за мемоарите на големия актьор. Изданието е реализирано въз основа на разговори и интервюта, проведени от режисьора и сценариста Стюарт Стърн – един от най-близките приятели на Нюман, в периода 1986–1991 г. През 2019-а Емили Уочъл, семейна приятелка и продуцент, се натъква на заключените в чекмедже на стар скрин в дома на Нюман в Кънектикът над 1400 страници откъслечни откровения. Тя ги прочита в рамките на една година и ги подрежда хронологично. Подборът и редакцията на текстовете за книгата са дело на издателя и редактора Дейвид Розентал. Включени са и спомени и впечатления на хора от родовете Нюман и Фецко, колеги, приятели, състуденти. Подробности пред Радио София разказа Юлия Владимирова.

"Това са едни мемоари, които имат много тежка съдба преди всичко. Той много трудно се решава на това да споделя в поредица от интервюта за своя живот, или както той сам казва "отвъд черупката", сподели тя. И добави:

"В крайна сметка се съгласява да дава интервюта, в които да разказва повече за себе си, да надникне повече в наистина онова същество, което е извън екрана, извън червения килим, извън секс символа дори ако щете. В един момент прекратяват работата си със Стюарт Стърн и той унищожава по-голямата част от всичко казано до момента."

Владимирова поясни, че мемоарите са написани въз основа на намерените в къщата му в Кънектикът част от тези записи.

"Аз бих нарекла тези мемоари наистина ужасяващ себеанализ и счупване на цялото нарцистично огледало на една звезда, в която цял свят и всички жени са били влюбени. Това е един наистина брутален разказ за едно изключително травмирано дете. Той има проблеми с баща си и майка си въпреки, че е роден в заможно семейство. Баща му е евреин, а майка му е със словашки произход. Майка му е изключително обсесивна по отношение на него, а пък с баща му той казва, че няма много какво да си кажат", отбеляза Владимирова.

По думите й зад маската на този красавец и секс символ стои един дълбоко неуверен човек. Много от режисьорите са се изказвали критично към Пол Нюман, което е наранявало неговата чувствителност. Самият той казва, че ролята, в която се е чувствал най-силен като актьор е във филма "Присъдата", тъй като там е постигнал зрялост в актьорското майсторство. Бил е номиниран пет пъти на награди "Оскар", но не печели нито една от тях. Все пак получава "Оскар" за ролята във филма на Мартин Скорсезе "Цветът на парите".

"Тези мемоари показват именно пречупването на тази маска на един човек, който хората са преследвали като звезда позната от екрана. В същото време те не са знаели, че той е един дълбоко притеснен и тревожен човек. Самият той казва, че червеният килим и всичките прожектори за него са били кошмар и сбъднат сън", сподели тя. Владимирова допълни, че книгата е една болезнена психоанализа на известния актьор.

На 6 октомври 2023 г. започва кино-литературният фестивал - Cinelibri. Програмата ще бъде изключително богата, ще бъдат показвани филми, които се показват по най-престижните световни филмови фестивали. Член и председател на журито ще бъде Уилям Болдуин.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07