Учебната година беше официално открита и в най-големия технически университет не само в страната, но и в региона – този в София.
В момента там учат около 11 000 души - включително и от чужбина, от които 1500 новоприети.
Почти 80 години вузът задава стандартите за висшето техническо образование и научни изследвания, а от скоро като пълноправен член на изграждащия се Европейски технологичен университет заема достойно място в европейското образователно и изследователско пространство.
„Гордеем се, че нашият университет е №1 във всички области на инженерните науки в България. Студентите завършват, работещи и то на високи позиции в големи компании. Запитвания и търсене от фирмите има още от втори-трети курс“, отбеляза пред БНР-Радио София доц. Агата Манолова, зам.-декан по учебната дейност на Факултет „Телекомуникации“ в ТУ-София.
През последните 2 години всички програми са обновени и са предвидени достатъчно много часове по практика. От втори курс студентите могат да обикалят компаниите партньори.
Манолова обърна внимание, че първите 2 учебни години за студентите са изпитание, защото учат основополагащи дисциплини, сред които е и висшата математика.
„Казвам на колегите, че без този предмет няма как да стигнат до 5Gтехнологиите и виртуална и добавена реалност.“
В момента в ТУ-София текат процедури по акредитация на няколко програми за дистанционно и електронно обучение, въпреки че и по време на пандемията се потвърди мнението, че „инженер онлайн не се става“.
През последните 4 години научноизследователската дейност се засили неимоверно много, подчерта още доц. Манолова. В изградените два центъра за върхови постижения са въведени най-новите хардуерни и софтуерни технологии.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..
Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..
Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..
Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда. Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..
Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:
Режисьорът реагирал сдържано на увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..
Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..