Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Стоянов за албума SINthesis и секстета, който свири винаги прекрасно различно!

Снимка: Драгомир Димчев

12 октомври е датата, на която и в София (след Созопол и Варна) ще бъде представен албума, за който в студиото на Радиокафе ни разказва тромбониста Велислав (Вили) Стоянов. Вили Стоянов, който с различни формации и музикални мисии е издал 12 албума за последните три години. И това е изключително впечатляващо не заради сама цифра, а заради отдадеността, която се крие зад всеки проект, програма и албум.

И така, SinThesis e албум на шест прекрасни музиканти – Вили Стоянов, Милен Кукошаров, Димитър Льолев, Мартин Ташев, Борис Таслев и Атанас Попов. Всички 10 композиции в албума са авторски, като има цели три композиторски дебюта – на Мартин, Атанас и Борис, а с най-много творби (цели три) е включен Милен, когото Вили определя като духовния гуру на секстета, способен да накара всички да покажат най-доброто от себе си.

"Пиесите в началото изглеждаха диаметрално различни, но понеже са писани за точно този състав от хора, се поучи много споен албум" – споделя Вили Стоянов.

Това е албум, вдъхновен от мястото, на което те шестимата, в този състав, свирят всяка сряда в София. И тези срещи (и помежду им, и с публиката) и радостта от свиренето ("голямото преимущество на музикантите") водят до албум, в който има всичко  - както е в живота.

"Ние няма нужда да си спестяваме нищо помежду ни – нито по-тъмните, нито по-потайните, нито светлите краски и най-хубавото е, че дори да свирим едни и същи пиеси, винаги се получава прекрасно различно" – разказва Вили Стоянов.

Доволен е, че са представили вече албума два пъти преди София, защото тук публиката е "първо най-голяма, най-задоволена и най-претенциозна, защото тези, които търсят авторска, джаз, импровизационна музика, са слушали вече много хубави неща и имат добро ухо, така че за нас ще е много предизвикателно и сме искрено развълнувани".

Говорим за магията на живото свирене, което ако е "пред хора с отворени сърца, които откликват на нашето споделяне, създава точно онова преживяване и оставя онази следа, която трябва".

 Според Вили Стоянов "един студиен албум просто документира тези два или три дни от живота ти, съобразяваш се с времетраенето на албума…. Но пък когато публиката след концерт си го вземе този албум, това е знак – знак, че има смисъл. Да ти кажа, когато разбрах, че тези глупави 1000 бройки от първия албум с аранжименти на музиката на дядо ми с Биг Бенда са се разпродали, за първи път се усмихнах, защото си представих как този албум е в 1000 различни къщи и го слушат поне 1000 човека".

Поканата е отправена – в четвъртък от 20 часа – софийска премиера на албума SINthesis, в чието заглавие има каламбури много и който винаги звучи прекрасно различно.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лили Големинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56