Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на дигиталните изкуства завладява столицата в края на октомври

Снимка: Da Fest

От 24 до 28 октомври 2023 г. ще продължи международният фестивал за дигитални изкуства Da Fest, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства. Организатори са фондация "Да лаб" и Националната художествена академия.

"Дигиталните изкуства се раждат в пресечната точка между дигиталните технологии и дигиталната култура", дава дефиниция на термина дигитални изкуства проф.Венелин Шурелов - част от оргазнизацията на фестивала, но допълва, че всъщност съдържанието, което се крие зад това словосъчетание постоянно се обновява и надгражда, тъй като е свързано с "човешкия ъпгрейд".

Тази година темата на фестивала е "Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването". 

"Антибиотика и антибиотичното е свойството на организма да потиска, да инхибира процесите, които са враждебни за самото тяло. Та в цялата тази особена конфликтност, противопоставяне, усещане за катастрофичност, за пандемичност, за едни глобални, тотални процеси, които говорят за някакво тежко заболяване на общественото тяло ни се стори уместно да поставим една такава тема. Да се вгледаме в този особен танц на конфликта и сътрудничеството между отделните същества, които образуват този колективен организъм и да помислим за начина, по който и на каква цена ние самите оцеляваме", поставя пред публиката основните мотиви за избора на темата на фестивала Венелин Шурелов. Той споделя още, че артистите могат да разискват тези въпроси много по-свободно от политиците, например, които са обременени от различни "настройки".

Като основни гости на DA Fest тази година Венелин Шурелов отличава Орлан - една от най-значимите френски артистки с международно признание и подчертан собствен стил; Зимун, дoбил популярност със своите въздействащи сайт-специфик творби - той представя мащабна инсталация (30м x 5м), специално създадена за пространството на галерия "Академия" и международно признатите пионери на интерактивното изкуство Криста Сомерер и Лоран Миньоно, които представят интерактивната картина The Value of Art (Wild Boar), занимаваща се с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството и още много други.

Деветото издание на DA Fest включва пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопове, изложби, които се провеждат в дванадесет локации в столицата.

Повече за фестивала чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13