Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България, разказа за новия си роман "Река в лабиринта".

Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата.

Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно.

Освен писател е и преподавател, професор по английски език с насока "Творческо писане".

"Заминах за Америка през 2001 година. Тогава още нямаше ЕС, имаше визи. Първо - нямах право да напускам летищата в Европа, и второ - нямах средства. Затова съм спал на всяко едно европейско летище", споделя писателят.

"Улових част от една Америка, която вече не съществува", каза той.

Заминава за САЩ месец преди атентата на 11 септември, за да учи психология в университет в Арканзас. 

"Нямах представа къде е Арканзас, бърках го с Аризона. Нямах представа къде отивам. Отивах там, където ми даваха стипендия. Моите родители са лекари, но аз не исках да уча медицина, бях решил да е нещо сходно и дори после работих в лаборатория по клинична психология, но винаги пишех, още от тогава", разказва той. И допълва:

"Тогава имаше една лекота във въздуха, но тя пак беше за определен тип хора. Ако говорим за хората от малцинствата, за тях определено не е било по-добре преди 2001-ва."

Решава, че ще се отдаде на писането, а пък психологията ще е полезна.

Един от първите му разкази "Как купихме Ленин", попада в сборникът "На изток от Запада", но бива отхвърлен и непризнат като цяло поради незаинтересоваността към проблемите на емигранта.

"Те ми казваха, че в Америка тези проблеми са решени вече, тук хората си мислят как да си купят нова кола. И така получавах десетки откази от всяко списание, на което го бях изпратил. И изведнъж – така се случи, че някой го прочете и го хареса...", разказва Мирослав Пенков.

От опита си като преподавател по творческо писане научава, че качеството на произведението не е единственият критерий, който води до успех.

"Имал съм щастието да работя с много добри писатели студенти – докторанти. Някои от тях така и не издадоха книгите, които им послужиха като дисертация, а са били изключително добри", каза Пенков.

По думите му, има разлика дали една книга ти харесва, или е добра.

Уникалното в творчеството на Мирослав Пенков е, че той пише и издава книгите си на език, който не е негов роден. Разказва за трудния път към успеха, от който никога не се отказва.

"Издателството, което издаде моите две книги – сборникът и последвалия роман, е едно от най-снобарските. Беше много странно за мен, защото моето писане все пак за хора народни, от село, хора, които си решават проблема дали ще имат храна на масата - споделя авторът. - Моята идея беше да започна да мисля и за читателя на тези 8 разказа. Определено мислех за американския читател като главна публика, защото българският знае тези неща.

Новият му роман "Река в лабиринта" ще бъде представен  от Захари Карабашлиев на 7 декември, от 18:30 ч., в Мраморно фоайе на НДК.

Още за интересния пренос на българската култура в Америка и други интересни аспекти от творчеството на Мирослав Пенков, част от което е и книгата "Река в Лабиринта“, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НМФ набира средства за следващото издание на Националната младежка академия

Националният младежки форум стартира кампания за събиране на средства за провеждане на следващото издание на Националната младежка академия. Академията е подходяща всеки млад човек, който иска да развие знания и умения, каза пред Радио София Йоан Стоянов - главен секретар на НМФ. „Хората, които са преминали Академията в последствие се..

публикувано на 31.07.24 в 19:06

5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по физика в Иран

5 медала спечелиха най-добрите български ученици по физика на 54-тата Международна олимпиада в Иран, която се проведе от 21 до 29 юли 2024 г. Те завоюваха 1 сребърен и 4 бронзови медала, сред най-добрите 198 ученици от 46 държави. Сребърният медал спечели Баян Гечев (12 клас, СМГ). Бронзовите отличия са за Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас),..

публикувано на 31.07.24 в 17:25

Социалните придобивки като възможност за привличане на кадри

Ваучерите за храна са едни от най-популярните социални придобивки, които компаниите предлагат. Има предложение от 1 януари 2025 г. максималният им размер да бъде увеличен на 300 лева, каза пред Радио София Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по..

публикувано на 31.07.24 в 15:21
Александър Караколев и Кристина Верославова

Световноизвестният институт "Лий Страсбърг" обучава в България

Хора, които са се посветили на благородната актьорска професия, имаха възможност да се обучават във второто издание на 2-седмичния уъркшоп на Института по актьорско майсторство "Лий Страсбърг" . Курсът се проведе в София между 15 и 28 юли, а 16-те участници имаха възможност да работят лично с Дейвид Лий Страсбърг, син на легендарния Лий..

публикувано на 31.07.24 в 14:50
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на "вейпове" на лица под 18 години

Единодушно НС одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените вейпове. Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той..

публикувано на 31.07.24 в 14:06

Ева Кулева: В една връзка химия без съвместимост е рецепта за страдания

"Дванадесет стъпки към успешна връзка" е коучинг програма  насочена към хора, които търсят подходящия партньор в живота, или вече имат такъв, с когото желаят да укрепят своите взаимоотношения.  Автор на това полезно ръководство, е добре познатата на аудиторията на Радио София Ева Кулева – Love couch и мачмейкър, понятия които можем да..

публикувано на 31.07.24 в 12:55

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са предвидени 7 специални събития. На 2 август е премиерата на „Няма такова пътуване” . Лукас и..

публикувано на 31.07.24 в 11:59