Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България, разказа за новия си роман "Река в лабиринта".

Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата.

Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно.

Освен писател е и преподавател, професор по английски език с насока "Творческо писане".

"Заминах за Америка през 2001 година. Тогава още нямаше ЕС, имаше визи. Първо - нямах право да напускам летищата в Европа, и второ - нямах средства. Затова съм спал на всяко едно европейско летище", споделя писателят.

"Улових част от една Америка, която вече не съществува", каза той.

Заминава за САЩ месец преди атентата на 11 септември, за да учи психология в университет в Арканзас. 

"Нямах представа къде е Арканзас, бърках го с Аризона. Нямах представа къде отивам. Отивах там, където ми даваха стипендия. Моите родители са лекари, но аз не исках да уча медицина, бях решил да е нещо сходно и дори после работих в лаборатория по клинична психология, но винаги пишех, още от тогава", разказва той. И допълва:

"Тогава имаше една лекота във въздуха, но тя пак беше за определен тип хора. Ако говорим за хората от малцинствата, за тях определено не е било по-добре преди 2001-ва."

Решава, че ще се отдаде на писането, а пък психологията ще е полезна.

Един от първите му разкази "Как купихме Ленин", попада в сборникът "На изток от Запада", но бива отхвърлен и непризнат като цяло поради незаинтересоваността към проблемите на емигранта.

"Те ми казваха, че в Америка тези проблеми са решени вече, тук хората си мислят как да си купят нова кола. И така получавах десетки откази от всяко списание, на което го бях изпратил. И изведнъж – така се случи, че някой го прочете и го хареса...", разказва Мирослав Пенков.

От опита си като преподавател по творческо писане научава, че качеството на произведението не е единственият критерий, който води до успех.

"Имал съм щастието да работя с много добри писатели студенти – докторанти. Някои от тях така и не издадоха книгите, които им послужиха като дисертация, а са били изключително добри", каза Пенков.

По думите му, има разлика дали една книга ти харесва, или е добра.

Уникалното в творчеството на Мирослав Пенков е, че той пише и издава книгите си на език, който не е негов роден. Разказва за трудния път към успеха, от който никога не се отказва.

"Издателството, което издаде моите две книги – сборникът и последвалия роман, е едно от най-снобарските. Беше много странно за мен, защото моето писане все пак за хора народни, от село, хора, които си решават проблема дали ще имат храна на масата - споделя авторът. - Моята идея беше да започна да мисля и за читателя на тези 8 разказа. Определено мислех за американския читател като главна публика, защото българският знае тези неща.

Новият му роман "Река в лабиринта" ще бъде представен  от Захари Карабашлиев на 7 декември, от 18:30 ч., в Мраморно фоайе на НДК.

Още за интересния пренос на българската култура в Америка и други интересни аспекти от творчеството на Мирослав Пенков, част от което е и книгата "Река в Лабиринта“, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05