Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България, разказа за новия си роман "Река в лабиринта".

Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата.

Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно.

Освен писател е и преподавател, професор по английски език с насока "Творческо писане".

"Заминах за Америка през 2001 година. Тогава още нямаше ЕС, имаше визи. Първо - нямах право да напускам летищата в Европа, и второ - нямах средства. Затова съм спал на всяко едно европейско летище", споделя писателят.

"Улових част от една Америка, която вече не съществува", каза той.

Заминава за САЩ месец преди атентата на 11 септември, за да учи психология в университет в Арканзас. 

"Нямах представа къде е Арканзас, бърках го с Аризона. Нямах представа къде отивам. Отивах там, където ми даваха стипендия. Моите родители са лекари, но аз не исках да уча медицина, бях решил да е нещо сходно и дори после работих в лаборатория по клинична психология, но винаги пишех, още от тогава", разказва той. И допълва:

"Тогава имаше една лекота във въздуха, но тя пак беше за определен тип хора. Ако говорим за хората от малцинствата, за тях определено не е било по-добре преди 2001-ва."

Решава, че ще се отдаде на писането, а пък психологията ще е полезна.

Един от първите му разкази "Как купихме Ленин", попада в сборникът "На изток от Запада", но бива отхвърлен и непризнат като цяло поради незаинтересоваността към проблемите на емигранта.

"Те ми казваха, че в Америка тези проблеми са решени вече, тук хората си мислят как да си купят нова кола. И така получавах десетки откази от всяко списание, на което го бях изпратил. И изведнъж – така се случи, че някой го прочете и го хареса...", разказва Мирослав Пенков.

От опита си като преподавател по творческо писане научава, че качеството на произведението не е единственият критерий, който води до успех.

"Имал съм щастието да работя с много добри писатели студенти – докторанти. Някои от тях така и не издадоха книгите, които им послужиха като дисертация, а са били изключително добри", каза Пенков.

По думите му, има разлика дали една книга ти харесва, или е добра.

Уникалното в творчеството на Мирослав Пенков е, че той пише и издава книгите си на език, който не е негов роден. Разказва за трудния път към успеха, от който никога не се отказва.

"Издателството, което издаде моите две книги – сборникът и последвалия роман, е едно от най-снобарските. Беше много странно за мен, защото моето писане все пак за хора народни, от село, хора, които си решават проблема дали ще имат храна на масата - споделя авторът. - Моята идея беше да започна да мисля и за читателя на тези 8 разказа. Определено мислех за американския читател като главна публика, защото българският знае тези неща.

Новият му роман "Река в лабиринта" ще бъде представен  от Захари Карабашлиев на 7 декември, от 18:30 ч., в Мраморно фоайе на НДК.

Още за интересния пренос на българската култура в Америка и други интересни аспекти от творчеството на Мирослав Пенков, част от което е и книгата "Река в Лабиринта“, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00