Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите "Златна игла" за 29-а поредна година

Снимка: Личен архив

Наградите "Златна игла" бяха връчени на официална церемония със специални ревю спектакли, които бяха подготвени от наградените брандове, както и от многонаграждавани марки и дизайнери с отличието през годините. Статуетката, която отличените получиха в различните категории е дело на емблематичния български бижутер Анжело Красини.

С престижната награда „Дизайнер на годината“ бе удостоена Радостина Долапчиева, която вече е трикратна носителка на приза. Отличието „Модна къща на годината“ отиде при Radichev, с дизайнер Стоян Радичев. Статуетката за „Уникална мода“ получи Албена Александрова – дизайнер на „Рошавата гарга“ и четирикратна носителка на приза. В категория „Цялостен принос“ носител стана Елена Кристиано, а Лиа Каменова взе отличието за „Най-добър млад дизайнер“. 


Тази година бяха въведени и две нови категории – „Детска мода“, в която д-р Росица Рангелова – дизайнер на модна къща RoRa, бе удостоена със „Златна игла 2023“ и „Артистична мода“, с победител Аксел Харди, която вече е получавала веднъж приза. Кирил Чалъков бе награден за четвърти път в категория „Моден гримьор“, разказва проф. Любомир Стойков: 

„Днес прочутата сентенция на Достоевски, че красотата ще спаси света може да бъде реновирана и да стане „Светът трябва да спаси красотата!“, защото прекрасното и възвишеното като естетически категории са неимоверно застрашени от кича, фалша и подмяната на истинските ценности с ментета и сурогати. Всъщност много често в модната индустрия се правят опити, да се подменят оригиналите със сурогати. Но в нашия живот красотата е много силно застрашена от редица врагове, ако може образно така да се каже, например прекаляването с импланти, с корекции, които често водят до деформиране на човешката същност и отнемане на прелестта на красотата.“ 

В ревю спектакъла се включиха Поли Кинова, Албена Иванова Деянова, Милена Петрова, Наталия Гуркова, Соня Карпов, Радослава Лазарова и Ивет Апостолова.Всички те получиха грамоти за принос към стила от Академията за мода. За предстоящите коледни и новогодишни празници съветът на проф. Стойков е облеклото да бъде съобразено с обстановката. 

Сред официалните гости на събитието "Златна игла" се откроиха ярки представители на културата, изкуството, медицината и бизнеса, сред които: посланика на Република Италия у нас – Н.Пр. Джузепина Дзара, Марияна Мичели – президент на Mad Mood Milano Fashion Week, Ралф Бартолайт – главен изпълнителен директор на bTV, проф. Йонко Мермерски, проф. Георги Рачев, проф. Ива Христова, доц. д-р Манол Соколов, дм, Силвия Аздреева, Кристина Димитрова, Павел Цветков, Антон Стефанов, Десислава Краваева, Джуди Халваджиян, Христина Бобокова, Наталия Гуркова, , Елена Караколева, Есил Дюран, Ирина Папазова, Габриела Карчина, Елен Колева, Жана Жекова, доц. Йорданка Чернаева, Пепа Попова-Кънева, Анна Банова, Румяна Маринова  и други.

С проф. Любомир Стойков разговаря Ангелина Грозева. Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00