Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 февруари в "Топлоцентрала"

Хореографът Силвия Чернева с режисьорски дебют в спектакъла "Критична маса"

Налага ли се да направиш компромис с личната си свобода, като част от цялото?

Снимка: Николай Райчев

На 8 февруари, от 19:30 ч., в РЦСИ “Топлоцентрала” ще бъде представен спектакълът "Критична маса" - режисьорски дебют на хореографката Силвия Чернева. 
В “Критична маса” участват трима изпълнители, изправени пред критичен проблем. Висящи във въздуха, те трябва едновременно да държат масата си да не падне и да вечерят на нея. Носеща дълбоко символно значение, хореографията на Силвия Чернева търси отговор на въпроса как договаряме нуждата си от съвместност в баланса между риск и свобода, споделено и лично, в безтегловност и летеж.

За какво всъщност си ползваш ръцете – можеш ли хем да държиш, хем да се храниш, или ако един се храни, всички други трябва да държат и всички да изчакваме, или ако искаш да се храниш, налага ли се да държим за другите? Показаното е метафора в по-широк смисъл – ако искам аз да съм свободен, да имам своето право на избор и на пълна свобода, както в наши дни всички говорим за индивидуализъм, всъщност не се ли налага понякога да направя компромис, да обърна внимание на това от какво цяло съм част, защото аз никога не съм сам във вакуум, разкрива Силвия Чернева.

"Критична маса" насочва вниманието към последиците от безмилостното преследване на личните нужди, което често ни оставя да висим в безтегловност. Спектакълът критично разглежда илюзията за самодостатъчност и поставя въпроса дали, ако искаме да имаме собствената си индивидуална свобода, понякога не се налага да държим масата, за да може някой друг да има своята.

В спектакъла участват трима изпълнители, въпреки че масата обикновено има четири края?

“Започнахме като четирима, но се оказа твърде лесно, освен това се оказа, че когато висим горе и сме четирима от четирите страни на масата, всичко се затваря в една вътрешност и до хората, които ни гледат от долу, достига много малка част от договарянето и цялата психологическа и физическа сложност на всичко и затова отворихме едната страна, така че публиката да бъде нашият четвърти участник на масата“, поясни режисьорът.

Илюстрирайки сюжета на представлението, тя сподели, че за екипа, взаимодействието с публиката е особено важно.

Жанрово спектакълът може да се определи като смесица между физически театър, танц с циркови елементи.

„Но не го определяме като цирк, защото, въпреки че висим във въздуха, акробатичните елементи са различни“, поясни Силвия Чернева.

"Нашият интерес е към по-скоро един постмодерен подход във пърформанса", отбеляза тя.

Екипът включва още Даниел Денев, Николай Райчев, Силвия Чернева, както и чуждестранните изпълнители Лу Кутон (Франция) и Дани Кърнс (Англия). Музиката за спектакъла създава Кристиан Василев, а декорите и сценографията - Яна Меламед.

Помощник в драматургично отношение е Ясен Василев, а с външен хореографски поглед допринася Цвета Дойчева.

Окачването на въжените системи е измислено и осъществено от Желязко Мечков. Визуалният дизайн е дело на Андреа Попйорданова, а снимковият и видеоматериалите - от Никола Гюлмезов, Александър Бенев и Николай Райчев. Продуцент на спектакъла е сдружение “Стайна температура” в копродукция с РЦСИ “Топлоцентрала”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на НФК, програма „Дебюти“, с движенческа лаборатория „Ход“ и други партньори.

 С хореографа и режисьор Силвия Чернева, разговаря Яна Спиридонова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57