Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Големинова и Димитър Ганев с

Коментари за 66-ите награди "Грами"

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

В "Крипто Арена" в Лос Анджелис раздадоха 66-ите награди "Грами".

Голямата награда за албум на годината за безпрецедентния четвърти път отиде при Тейлър Суифт за "Midnights". С постижението си певицата изпревари легенди на музиката като Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър, които са получавали водещото отличие по три пъти.

"Моите лични музикални критерии и това, което мисля, че е стойностно в музиката, една идея се размина с тези, които взеха най-много награди "Грами", коментира главният музикален редактор на Радио София - Лили Големинова факта, че Тайлър Суифт задминава по спечелени отличия за албум утвърдени музиканти.

"Аз с изключителна мъка през годините гледам каквито и да било наградни церемонии и "Грами"-тата е едно от тях", каза Димитър Ганев - част от дигиталната дирекция на БНР. Той разказа, че в миналото наградите са давали ясна картина за музикалния бизнес в дадения момент, докато сега са твърде свързани с политическите настроения. Като основна недомислица в тазгодишните награди той посочи съществуването на две различни категории - запис на годината и песен на годината.

Майли Сайръс спечели именно в категорията запис на годината с песента си "Flowers". Били Айлиш взе награда за песен на годината за баладата "What Was I Made For?" от филма "Барби" в съавторство с брат ѝ Финиъс, а ритъм енд блус певицата Виктория Моне получи "грамофонче" за най-добър нов изпълнител.


И двамата коментатори се съгласиха, че Майли Сайръс заслужено е отличена в своята категория.

"Радвам се, че най-накрая спечели "Грами". Не знам заради скандалния ѝ имидж, дали беше заради нещо друго, но за мен лично Майли Сайръс за последните три години в комерсиалната поп музика, такава каквато трябва да бъде поп музиката, за мен тя е изпълните на годината три години под ред", каза Димитър Ганев.

"При "Flowers" се припокри всичко: читаво музикално парче, музикантско и същевременно чуваш го и все едно си го слушал 100 пъти, което е добрата песен, добрият хит", добави Лили Големинова.

Група "Металика" получи приза за най-добро метъл изпълнение за рекордния седми път, но същата песен беше номинирана и в категорията рок изпълнение.

"И в двете най-сериозни категории за рок спечелиха групи с жени вокалистки. Аз нямам нищо против жените рокаджийки. Paramore много харесвам, не в този вид сега, може би, когато са нещо като подобие на Pink според мен е този албум "This is why", в категорията за рок албум. Но в категорията за рок песен пък имаме едни три дами обединени под особеното и изискващо размисли име "Boygenius". "Not strong enough" се казва песента. Ами "Not strong enough" беше според мене за "Грами" тази песен", отсъди Лили Големинова.

"Не са смели", укори журито на наградите Димитър Ганев.

Повече от коментара за наградите "Грами" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35