Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ул."Оборище" №5

Млади таланти представят творби в благотворителна изложба "Големият взрив"

Снимка: Радио София

Благотворителна изложба "Големият взрив" с картини създадени от млади таланти с различни възможности на Jamba - Хъб на възможностите.

Гостува Йоанна Колева – съосновател на Jambaи управител на фондация Social Future.

Какво е Jamba?

"Jamba е подкрепа, опора, едно място, което създадохме преди шест години и половина с идеята да подкрепяме хора с различни възможности, като се обучават на различни знания и умения и се подготвят адекватно за пазара на труда, тоест даваме им конкурентно способност, която много от тях нямат", посочи Йоанна Колева. Тя допълни, че за времето откакто съществува Jamba, екипът е успял да промени голяма част от обществените нагласи към хората с увреждания. Един от големите успехи на фондацията е, че за тях все повече се говори не като за хора с увреждания, а като за хора с различни възможности.

"Чувам го ежедневно по радиото, телевизията по трибуните, писмата, които ни отправят институциите. За мен това е най-големият ни успех въпреки, че никой може би не си дава сметка,че това тръгна от Jamba", посочи Колева и допълни:

"Предразсъдъците на хората са най-голямата пречка, която имахме пред нас."

Основната функция на Jamba е да подобрява възможностите на хората, да ги еманципира, овластява, да ги насърчава да правят неща за които се смята,че не са способни, или не могат да правят сами, защото едно от многото значения на тази дума в превод е "опора".

През годините в обучения са подкрепени около 680 човека над 340 човека са включени в пазара на труда, хора борещи се с различни предизвикателства, такива с интелектуални или физически затруднения, но страхотни професионалисти в своите области, изтъкна Йоана Колева. В разговора тя посочи различни социализиращи инициативи, които екипът успява да реализира, едно от които се провежда вече 5 години е маратонът Run Together.

"Големият взрив"

Благотворителната изложба е съвместна идея на Jamba и художничката Пепа Стоянова, която е позиционирана на ул."Оборище" №5. Все още има около 30 картини за продажба, а при интерес всеки желаещ може да достигне до експозицията и онлайн, чрез страниците на фондацията.

"Средствата, които събираме ще отидат за едно ново пространство, което искаме да създадем, със съдействието на Столичната община и кмета на кв. Лозенец господин Константин Павлов. Стартираме и голяма кампания за фондонабиране, всички събрани средства ще отидат за ремонт и канализиране в това социално предприятие, с което ще разширим дейността на кетъринг услугите на фондацията, за които има много голямо търсене", поясни Йоанна Колева.

Чуйте още конкретика в разговора на Даниел Ненчев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново медал за България от космическия лагер по модел на НАСА

Ния Парушева беше отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които..

публикувано на 06.08.24 в 17:20

Какво е да си военен лекар?

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях..

публикувано на 06.08.24 в 16:15

Проблемите в образованието

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни..

публикувано на 06.08.24 в 15:46
Мария Спасова с дебютна, авторска самостоятелна песен

Певицата Мария Спасова представи своите "Сънища"

Певицата Мария Спасова представи в предаването "Добър вечер, София" дебютната си авторска самостоятелна песен "Сънища". Изпълнителката  призна, че песента не е първата й стъпка към авторска музика. "И друг път съм писала музика и текстове на песни, но те са били под формата на колаборация, докато "Сънища" е изцяло мой проект...

публикувано на 06.08.24 в 15:13

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18