Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вал Стоева: Книгата е ценност, у децата създава важни умения и спомени

Снимка: detskiknigi.com

И тази година децата до 16 г. ще могат да отличат любимото си заглавие на книга като гласуват за Наградата за детска литература "Бисерче вълшебно".

Линиите за гласуване ще бъдат отворени до 11 май.

Това съобщи пред БНР-Радио София Вал Стоева, организатор на конкурса, председател на Фондация "Детски книги" и съосновател на Фондация "Четене".

В дългия списък на конкурса са включени 141 заглавия и автори.

Стоева отбеляза, че липсват книги за определени групи потенциални читатели, например за момчета, за тийнейджъри. Това отдалечава подрастващите от книгите. От свой страна издателите избягват такива произведения, защото мислят, че няма достатъчно читатели.
Има дефицит и на заглавия по определени теми.

"Не е радостна констатацията от страна на възрастните, че децата трябва да си почиват и нямат време да четат. Когато четем - ние и децата ни, развиваме редица умения, включително и да се извлича смисъл, да правим избори", каза още Вал Стоева.

Тя подчерта, че в "Походът на книгите", който започва днес, са предвидени стотици прояви и събития в цялата страна. Той е изключително полезна инициатива, която показва, че когато се обединят издателите, библиотекарите, учителите, и хората, които насърчават четенето, може да види и потвърди, че четенето и книги