Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев

Изграждането на линейния парк в София може да започне през тази година

Снимка: Столична община

Идеята София да има линеен парк е отдавна. Той ще обхваща почти цялата столица и ще прави кръг около нея. Фактическото изграждане ще започне в районите „Слатина“ и „Изгрев“, каза пред Радио София общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев.

„Освен че има идеен проект, има технически проект, има заделени средства за реализацията на този линеен парк в рамките на тази година. Това, което направихме съвсем скоро, е да започнем процеса и от другата страна на този зелен ринг, в районите „Илинден“ и „Красна поляна“, обясни Борис Бонев.

Той добави, че на този етап изграждането на линейния парк зависи изцяло от държавата. Проведени са разговори с областния управител, с НКЖИ, както и с Министерството на транспорта, каза Бонев. По думите му, имотите там са с т.нар. отпаднала необходимост.

„На последното заседание на СОС миналата седмица, по доклад на мен и колегата Христо Копаранов, с пълно единодушие, Общинският съвет даде зелена светлина на кмета на София да започне фактическите разговори по прехвърляне на 35 декара държавни терени на общината, за да можем да реализираме този линеен парк, по протежение на бул. „Вардар“, уточни общинският съветник от „Спаси София“.

Според него, реализирането на подобен проект ще бъде изключително полезен за развитието на квартала.

По отношение на изграждането на т.нар. „зони за охрана“ в центъра на София, Борис Бонев коментира, че предстои ревизирането на договора за 18 места за паркиране на Министерството на транспорта.

„Там паркоместата ще бъдат премахнати. Когато в лични разговори е повдиган въпроса пред тези съдилища, прокуратури за премахване на тези паркоместа, един от отговорите, който се е чувал често е „Направете го и Столичната община няма да спечели дело следващите 4 години“, каза Бонев.

Той коментира и темата за новото райониране на София. По думите му 24 района в столицата са много.

„Аз никога няма да подкрепя децентрализация докато не се направи прерайониране на София и броят на районите не бъде намален. Дали на 9 или на 10, или 12 е въпрос на анализ, но не и 24. Тогава ще имаме по-малко на брой райони, с по-висок капацитет и тогава аз ще съм съгласен да даваме повече от парите на районните кметове, за да разполагат с тях, както те намерят за добре“, обясни Борис Бонев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35