Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Йосифов помага на артисти да се явят на кастинг

Снимка: Радио София

Гост в предаването "Добър Вечер, София" беше кастинг режисьорът, предприемач, рекламист и CЕО Йордан Йосифов, който представи платформата "Смарт Каст". Това е приложение в помощ на артисти, за това как да се явяват на кастинги.

"Кастинг режисьорът е една изключително интересна професия. На първо място това е човекът, който е отговорен за всички лица, които ние виждаме в телевизионните и филмови продукции. Накратко, той е човекът, който трябва да може да влезе в съзнанието на режисьора почти като един психолог, да разбере той какво си представя, какви точно артисти си представя, за да може въз основа на това той да изгради в главата си образите, които търси. Включително техните характери и физически характеристики и въз основа на това да започне да прави селекция на артисти по отделните роли", каза той.

Задължително ли е човек да бъде актьор за да се яви на кастинг за роля?

"Зависи от ролята. Ако става въпрос за роля за телевизионна реклама няма твърдо изискване кандидадът да има завършено такова образование. Но когато става въпрос за кастинг за филмова продукция, за главни и второстепенни роли, включително и за сериали, там актьорското образование е задължително, тъй като степента на трудност на изпълнение е много по-висока и там наистина се изискват нужните професионални умения, за да могат да се справят със задачата", сподели Йосифов.

Той посочи, че в онлайн платформата Smart Cast непрекъснато дава съвети на артистите по отношение на подготовката им за кастинги за телевизионни реклами:

"Първо - направи си едно проучване в интернет какво е снимал този клиент, какви реклами е пускал, защото в крайна сметка знаете, че клиентът е този, който одобрява всичко. От артистите, до локациите, до дрехите на артистите. За нас е много важно какъв тип дрехи харесва този клиент. Освен това винаги трябва да обърнем внимание и на цветовете, които харесва клиентът."  

По думите му интересът му към киното го е подтикнал да се занимава в тази област, но кастинг режисьор го е направила професията, като повече от 17 години се занимава с това. Усетът към хората е изиграл голяма роля в професионалния му път.

"В кастинг платформата, в която работя и на която съм собственик нашата цел е да можем да информираме актьорите за абсолютно всичко, за всеки един кастинг, който идва при нас", добави той. Основната идея на Smart Cast е да дава директен контакт на артисти и клиенти без да има посредници между тях. От една страна това създава условия за равнопоставеност, като клиентите имат възможността сами да публикуват своите кастинги вътре в платформата, а тя от своя страна изпраща мигновено съобщение за всеки публикуван кастинг до имейла на всеки един регистриран в нея артист.

"Разбира се, платформата търпи развитие по отношение на кастингите. Тя представлява една изключително приятна общност от подкрепящи се артисти. Тази година ние планираме да започнем да правим такива събития на общността, т. нар. "нетуъркинг", в който артистите да могат да обменят опит, информация, контакти. В рамките на тези събития всеки един от присъстващите актьори да може да се почувства като част от нещо по-голямо, където винаги ще бъдеш подкрепен, разбран, винаги ще можеш да споделиш. Ако имаш какво да споделяш да има къде да го направиш, кой да го види и разбира се да бъде ценно за някой", каза Йосифов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19

Образоваме децата играейки

Какво е "Еcо Kids Tour"? Марияна Жабинска е до Лятната сцена в Борисовата градина, където ще са от 11 до 17 ч.: "Енергията е с нас навсякъде. Стартирахме във Варна, сега сме в София. Това е турнето на "Нешънъл джиографик". Осъзнахме мисията "Да опазим планетата жива". Образоваме децата играейки. Даваме им познания за нещо по забавен начин. Имаме..

публикувано на 18.05.24 в 10:08

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36