Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям проект на "Ротари"

Нова сензорна стая за деца със специални потребности в Самоков

Радослав Найденов
Снимка: Лили Големинова

На 21 август, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, град Самоков отбелязва своя празник.

БНР-Радио София имаше своето изнесено студио по този повод в двора на емблематичната Бельова черква и един от гостите в него беше Радослав Найденов, който отскоро е президент на Ротари Самоков. Инженер по образование, той е родом от София, но преди 10 години избира едно красиво село до Самоков и се мести в региона. "Природата тук е уникална, тя ме грабна" - споделя Найденов, който е и запален скиор.

От няколко години е член на Ротари Самоков, а отскоро - и негов президент. Разказва за големия проект, който са завършили наскоро - той е за обновяване на центъра за социална рехабилитация в Самоков, където се работи с деца със специални потребности Проектът е на стойност 74 000 лева, като особено важен елемент е бил изграждането на сензорна стая. "Това е доста голям проект по стандартите на Ротари, но стана възможност и поради помощта на Rotary International"- поясни Радослав Найденов. В него е заложени последващ контрол на всеки три месеца, "за да знаем как вървят нещата и ако трябва, да реагираме".

Оттук-нататък какви са приоритети и какви проекти ще се реализират - "ще продължим да работим за децата на Самоков, за тяхното развитие и обгрижване, за да израснат щастливи и да станат добри граждани".

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира български акселератор за жени предприемачи

Българската организация за развитие на стартиращи компании Space Tree и световната общност Future Females стартират 3-месечна акселераторска програма за жени предприемачи. Чрез DEA Accelerate организаторите ще дадат знания, ресурси и подкрепа на дамите в България, които искат да стартират собствен бизнес. Менторите ще имат ключова роля по време..

публикувано на 21.08.24 в 14:01

"Лятна олимпиада в парка" ни връща назад във времето

На 22.08., четвъртък, от 17.30 до 20.30 ч. Район "Оборище" организира лятна Олимпиада в парка "Заимов". Поканени са деца и родители на игри с фунийки, стъклени топчета и водни пистолети, дама и художествена гимнастика на открито. Завръщане към игрите от близкото минало, които ще бъдат допълнени от нови и интересни забавления. " Идеята е..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Първата зообиблиотека събира читатели и любители на животните

Първата зообиблиотека в България ще бъде организирана тази събота, 24 август 2024 г. от 10:00 ч. , съобщават от Зоологическата градина в София и канят всички любители на книгите и животните до езерото в Зоопарка . Партньор на инициативата е Столичната библиотека. Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Птиците на Америка“..

публикувано на 21.08.24 в 12:58

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от..

публикувано на 21.08.24 в 11:28

Ерик Стойчев - младата надежда на българския шахмат

Ерик Стойчев е само на 9 години, но вече е част от младите надежди на българския шахмат. На наскоро провелото се Европейско първенство по шахмат за деца в Австрия, Ерик от спортен клуб „Елит“ бе единственият, който успя да надвие досегашния шампион в тази възрастова категория. С тази победа той завоюва 5,5 точки и се класира на 7-а позиция от..

публикувано на 21.08.24 в 10:28

"Морски дни" в Столичната библиотека

За всички малчугани, които са се завърнали от морето, все още не са отишли, или пък няма да стигнат до брега тази година, Детският отдел на Столичната библиотека организира "Морски дни".  Всеки ден, до края на месец август, малките читатели ще се почувстват като "на морето" чрез филми, книги и арт ателиета на тази тематика. "Морето е любимо на..

публикувано на 21.08.24 в 09:07

С протест пред МВР искат оставката на Калин Стоянов

Гражданското движение БОЕЦ организира протест пред МВР с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов. От сдружението посочват, че за да има честни избори, те не трябва да се правят от Стоянов и Делян Пеевски. Лидерът на движението Георги Георгиев обяви във Facebook, че ще представят конкретни доказателства и сигнали..

публикувано на 21.08.24 в 08:14