Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира български акселератор за жени предприемачи

Снимка: Радио София

Българската организация за развитие на стартиращи компании Space Tree и световната общност Future Females стартират 3-месечна акселераторска програма за жени предприемачи. Чрез DEA Accelerate организаторите ще дадат знания, ресурси и подкрепа на дамите в България, които искат да стартират собствен бизнес. Менторите ще имат ключова роля по време на акселератора. Всеки екип ще работи с индивидуален ментор, който го напътства и подкрепя през цялото време. По темата говориха Росен Енчев и Мила Стоянова

По думите на Стоянова Future Females е създадена в Южна Африка, но е добила голяма популярност сред жените и създателките на движението решават да го разпространят и в други държави, като в България то е от 2021 година. Оттогава организацията провежда всеки месец редовни събития с цел нетуъркинг и образование за да може да бъдат подпомогнати жените да повишат своята квалификация, както и да си сътрудничат.

"Space Tree е ивенчър студио, като идеята ни е да инвестираме и подпомагаме млади компании основно от България и региона", каза Енчев. И допълни, че чрез акселераторa те си партнират с дамите от Space Tree и го стартират заедно.

"В момента в България това е първата такава програма. Има подобни акселераторски извън ЕС. По-малко са програмите, които целят женското развитие в конкретни сфери в други държави и в България. Но точно като нашата програма не съществува нищо подобно в региона, тъй като ние нямаме цедка за типовете бизнес, които можем да приемаме. При нас са добре дошли всякакви бизнес идеи, тоест дамите могат да стартират бизнес, който е за дрехи за домашни любимци до това, да е нещо иновативно в IT сектора", сподели Стоянова.

Тя посочи, че организацията се фокусира повече върху трудностите, с които се сблъскват жените стартирайки бизнес, но според нея е по-добре фокусът да бъде обърнат към това, какво те могат да предложат. По идеята за обединението се работи от няколко месеца, като в момента са на фаза в която все още се приемат кандидатури. Това ще продължи до края на август, а досега има над 50 души заявили участие. След това ще бъдат разгледани кандидатурите и ще бъдат избрани най-интересните от тях, които да участват в програмата, а тя започва на 18 септември.

"Дали сме много детайлни инструкции какво очакваме под формата на презентация, за да можем да направим процеса възможно най-лек. Искаме да имаме голям брой кандидатури и да не утежняваме нещата, всеки, който има желание да може да кандидатства. Също така нямаме изисквания на какъв етап да бъде организацията", каза Енчев.

Той допълни, че единственото условие е 50% от екипа и собствеността на организацията да бъде от жени. Програмата ще продължи 10 седмици, през които лектори ще бъдат 20 много успешни дами предприемачи, като ще има и ментори. Доста от апликациите са от хуманитарния сектор, архитектура, счетоводство, веган храни и др, заяви Стоянова. Желаещите могат да видят изискванията на сайта deaaccelerate.com

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За резервите към Калин Стоянов заслуга имат всички партии

Настъпи политическа криза , беше хвърлен камък в дълбокото и изплува напрежение в държавата, което мислехме, че се е уталожило. Виждаме, уви, излишни „надцаквания“, уроците не са научени. Уж държавата се беше насочила към избори, а ето че стигаме до тях драматично. Така политологът д-р Любомир Стефанов коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 21.08.24 в 15:48

София ще домакинства Световни купи в художествената гимнастика до 2028 г.

София ще бъде домакин на Световни купи по художествена гимнастика през олимпийския цикъл до Игрите в Лос Анджелис 2028, съобщават от БФХГ. "Щастливи сме да обявим, че кандидатурата на БФХГ и България за домакинство на Световни купи по художествена гимнастика за следващия олимпийски цикъл до Лос Анджелис 2028 беше одобрен. Така София ще посрещне..

публикувано на 21.08.24 в 14:05

"Лятна олимпиада в парка" ни връща назад във времето

На 22.08., четвъртък, от 17.30 до 20.30 ч. Район "Оборище" организира лятна Олимпиада в парка "Заимов". Поканени са деца и родители на игри с фунийки, стъклени топчета и водни пистолети, дама и художествена гимнастика на открито. Завръщане към игрите от близкото минало, които ще бъдат допълнени от нови и интересни забавления. " Идеята е..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Първата зообиблиотека събира читатели и любители на животните

Първата зообиблиотека в България ще бъде организирана тази събота, 24 август 2024 г. от 10:00 ч. , съобщават от Зоологическата градина в София и канят всички любители на книгите и животните до езерото в Зоопарка . Партньор на инициативата е Столичната библиотека. Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Птиците на Америка“..

публикувано на 21.08.24 в 12:58

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от..

публикувано на 21.08.24 в 11:28
Радослав Найденов

Нова сензорна стая за деца със специални потребности в Самоков

На 21 август, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, град Самоков отбелязва своя празник. БНР-Радио София имаше своето изнесено студио по този повод в двора на емблематичната Бельова черква и един от гостите в него беше Радослав Найденов, който отскоро е президент на Ротари Самоков. Инженер по..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Ерик Стойчев - младата надежда на българския шахмат

Ерик Стойчев е само на 9 години, но вече е част от младите надежди на българския шахмат. На наскоро провелото се Европейско първенство по шахмат за деца в Австрия, Ерик от спортен клуб „Елит“ бе единственият, който успя да надвие досегашния шампион в тази възрастова категория. С тази победа той завоюва 5,5 точки и се класира на 7-а позиция от..

публикувано на 21.08.24 в 10:28