Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Снимка: Искра Декало

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората.

Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър?

Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица естествени начини да оцветите храната си и да създадете нещо, което ще се хареса на децата ви, на приятелите ви онлайн или на партньора ви за вечеря.

Създаването на собствени натурални багрила за храна е чудесен начин да намалим хранителните отпадъци, отбелязват от БГНЕС. Тъй като не използвате химикали, трикът за получаване на възможно най-наситения цвят е да започнете с най-концентрираната основа, която можете да използвате. Можете да направите това с два основни метода.

Праховете са най-лесният метод, тъй като се разтварят и вече са донякъде концентрирани. Можете да си купите съставки на прах или да си купим замразени плодове и зеленчуци и сами да ги превърнем в прах в кухненски робот или мелничка за подправки.
Вторият метод е да създадете концентрирана течност, с помощта на сокоизстисквачка или да прецедите пюре (първо кипнете, след това смесете и прецедете). Каквото и да изберем, трябва да го редуцираме за премахнем излишната вода и да създадем възможно най-концентрирания цвят.

Източници на натурални оцветители могат да се намерят там, където най-малко очаквате, а много от тях може вече да се намират в килера или хладилника ви.

Ето някои идеи:

  • Розово

Ако искате да постигнете красив розов оттенък, най-добрите оцветители, които можете да използвате, са ягоди и малини.

  •  Червено

За по-дълбок и силен цвят цвеклото и вишните вършат чудесна работа.

  • Оранжево

За постигане на страхотен оранжев цвят могат да се използват моркови, червен пипер и сладки картофи с жълта месеста част, като всеки от тях може да се съчетае добре както със сладки, така и със солени ястия.

  • Зелено

Спанакът, матча(био зелен чай) на прах и спирулина са здравословни и енергизиращи начини да оцветите храната си в зелено. Плюс това, последните два продукта вече се предлагат на прах!

  • Синьо

Ако сварите нарязано червено зеле, прецедите го и го оставите да къкри, ще получите тъмнолилава течност. Добавете малко сода за хляб и тя ще стане красиво синя.

  •  Лилаво

Боровинките всъщност ще дадат по-лилав цвят, заедно с лилав сладък картоф или батат, известен също като убе, последният от които може да се купи и под формата на прах.

Важно е да знаем, че топлината може да изиграе роля за това как се трансформират някои от тези цветове.

Например използването на естествен хранителен оцветител в глазура може да изглежда различно, когато използвате същия оцветител в бисквити, които се получават малко по-кафяви и матови.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33

Повече плодове и зеленчуци за по-добро психично здраве

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..

публикувано на 09.12.24 в 11:11

платена публикация
Виенско кафе

Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..

публикувано на 06.12.24 в 17:39

Най-скъпите и луксозни риби

Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..

публикувано на 06.12.24 в 10:06
Турско кафе

Отбелязваме Световния ден на турското кафе

Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..

публикувано на 05.12.24 в 10:45