Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново театрално пространство отваря врати в София в сградата на УАСГ

Първият спектакъл ще се играе в Деня на София - 17 септември

Татяна Павлова от екипа на новия театър на София
Снимка: Радио София

Татяна Павлова е от екипа на новия театър "Артвент" в София, който ще стартира от този сезон. Той ще отвори врати в едно пространство, като цяло добре познато на софиянци, това е "Аула Максима" в сградата на университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

"Много съм щастлива, че можем да си партнираме с нашите любезни домакини, че това ще бъде новият дом за театър в София и причината е, че няма достатъчно място за култура в София. Сцената на театър "Артвент" ще приюти едни от най-харесваните постановки в театралния афиш и с чисто сърце мога да кажа – едни от най-харесваните и добри актьори", сподели Татяна Павлова в предаването "Радиокафе".

"Театралното изкуство е ценено и търсено у нас. Театрите са посещавани и от все повече хора, все повече млади хора реагират на рекламите които виждат в социалните мрежи и оттам си купуват билети. Наблюдаваме ръст с около 25-30% на хората на възраст между 20 и 30 години и това е много радостно, защото във времето в което всички ние сме на скоростта на скролването в социалните мрежи, е чудесно, че има такова съдържание, което задържа вниманието за повече от 3 секунди и провокира интереса към театъра", отбеляза Павлова. "Самото ходене на театър е едно преживяване – да се подготвиш, да отидеш, след това да си тръгнеш и с голяма надежда да си кажеш – беше страхотно! Има си култура за ходене на театър", разкри още тя.

Как се променя тази култура, имайки предвид локацията на театър "Артвент"?

"Ние я адаптираме така, че да предостави максимално театрална атмосфера и усещане на публиката. Съвсем скоро, на 17 септември, когато е първото представление там – "Заклеваш ли се в децата?" с Весела Бабинова и Владимир Зомбори, хората които посетят представлението ще попаднат в истински театрален салон, залата е много голяма, приятна, като усещане носи годините и спомените на много други събития по-скоро свързани с академичната общност и мисля, че добре ще и прилягат културните събития и театралните постановки, които ще бъдат поставени там" изтъкна Татяна Павлова.

Снимка: artvent.bg

Каква е идеята, концепцията и какво по-различно може да очаква публиката?

"Искаме да предложим едно цялостно преживяване – хората да идват на театър не само да гледат представлението, но да го отбележат в своя календар като събитие, да гледат представлението в хубава обстановка. И преди там където сме провеждали нашите постановки, сме правили срещи с актьорите имало е дискусия, надяваме се тази добавена стойност и естествено качеството на самите представления, да стимулира още хора, освен онези, които редовно ходят на театър, да се запознаят с него, да го харесат и да продължат, заявиха още от "Артвент".

Тематиката на представленията е различна по скалата на забавленията и сериозността. Имаме различни предложения, които смятаме, че ще допаднат на хората", увери още Татяна Павлова.

Елегантна неформалност

В екипа няма да има основна трупа, защото механизмът ще бъде малко по-обърнат, вече имаме представления, които подготвяме, подготвят се и нови. Първата премиера ще бъде през ноември, до края на сезона ще има поне още две, в готовите продукции ние работим с много и различни актьори", каза още Павлова. Още от имената на екипа, който стои зад театър "Артвент" и за мястото на държавата и институциите в подобни проекти, чуйте от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетът Пейо Мариновски представя новата си книга "Храна за душата"

Пейо Мариновски е поет. Занимава се и с джудо и самбо. На 17 октомври предстои премиера на новата му книга "Храна за душата". На събитието ще свири Стефчо, познат на публиката от формата "България търси талант" с невероятните си изпълнения на гайда, но Пейо е подготвил и други изненади за присъстващите. " Стартирах в средното училище, около 10..

публикувано на 05.09.24 в 15:59

"Киберсигурност" е в списъка на професионалното образование на МОН

След като преди дни Министерство на образованието и науката утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение , стана ясно че в него влиза и професията "Киберсигурност". По този начин българската образователна система се привежда в унисон с Европейската рамка на уменията в киберсигурността (European Cybersecurity Skills..

публикувано на 05.09.24 в 15:15

Софийски планински клуб с две събития през септември и октомври

Софийски планински клуб с две събития през септември и октомври - "Сливи за смет" и "Светулки RUN '24". Подробности разказа Дора Кузманова. По думите й през тази година ще бъде отпразнуван единадесетият рожден ден на клуба. През годините са били организирани най-различни инициативи, като основен обединител е любовта към планината, спортовете и..

публикувано на 05.09.24 в 12:10

Нов стандарт за превоз на малки деца в автомобилите

Въвежда се нов стандарт за превоз на малки деца в автомобилите. Детските столчета в автомобилите няма да отговарят на килограмите на децата, а на техния ръст. Те са тествани при страничен удар от 24 км. в час и ще имат задължително монтиране с изофикс система. Подробности по темата разказа Владимир Тодоров от Българската асоциация на..

публикувано на 05.09.24 в 09:50

Слънчево с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за септември и през деня още малко ще се понижи. Днес отново ще бъде предимно слънчево. Следобед и във вечерните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. В Североизточна..

публикувано на 05.09.24 в 07:15

Проблемите със сметоизвозването на столицата

Години наред Столичната община среща проблеми с чистото извозване и в последствие правилно рециклиране и преработка на генерирания отпадък на територията на града. Така преди малко повече от месец стана ясно, че след като беше наложен по-стриктен контрол при правилното изхвърляне на отпадъци и броят на глобите също се увеличи от страна на ПП – ДБ..

публикувано на 04.09.24 в 17:15

Депресията - какво трябва да знаем и кога да потърсим помощ от специалист?

Депресията е често срещано психично разстройство, при което преобладават чувства на тъга, самота, отчаяние, гняв и апатия. Това не е временно състояние (означавано понякога като депресивно настроение), което преминава след определен период от време, а реално заболяване, за което е необходимо лечение. Тя включва не само ума или мозъка, но и..

публикувано на 04.09.24 в 16:16