Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Прощъпулник

Снимка: ЕПА/БГНЕССнимка: ЕПА/БГНЕС

Прощъпулник

е предаване за първите стъпки на децата и техните родители. Един ефирен час, посветен на темите, които настъпват като житейска необходимост и на уроците, които са ни нужни, когато вкъщи проплаче пеленаче. Заедно с голямата радост идват и въпросите – как да разберем бебето, да се доверим ли единствено на интуицията, как да бъдем тази опора, която помага на детето ни да расте като осъзнат човек, дали пък не пропускаме нещо в развитието му и дали желанието ни за деца е равно на възможностите ни да се грижим добре за тях?
И още – можем ли да ги възпитаваме като индивидуалисти, а не като егоисти, като добри хора в социалното общество и всичко това в името на детските права.

Такъв е нашият Прощъпулник, в който ще се учим взаимно, за да осигурим щастливо детство на най-малките вкъщи.
Вашите въпроси и мнения за всичко, което ви интересува, можете да изпращате на редакционната ни поща sofia@bnr.bg, а ние ще се постараем да намерим онези добри феи кръстници, които да ни напътстват, за да осигурим онова мечтано детство за децата ни…

Водеща: Мария Илиева

Слушайте в неделя от 9 часа.

Публикации

Книжката „Птичето и Дървото“ припомня, защо трябва да бъдем добри

„Птичето и дървото“ е книга за истинското приятелство, за обичта, за изпитанията и всеотдайността, пред които децата се изправят в различни моменти от живота си. За да подготви дъщеря си за това приключение, Вера Асенова ѝ измисля приказни приятели, от..

публикувано на 29.04.20 в 12:35

Бебешкият пубертет – ужасът на родителите

Светът на детето във възрастта между 1 и 3 години е голямо предизвикателство както за него, така и за родителите му. Това е възрастта, в която децата преминават през "бебешки пубертет". Именно това състояние, често се свързва с недоволство,..

публикувано на 26.04.20 в 10:35

Първите дни с бебе вкъщи - бъдете близо до него

Често в първите дни след появата на първото дете, родителите се чувстват неориентирани, объркани и разтревожени. Ивелина Петкова е майка на три деца, консултант по кърмене, бебеносене и ранно детско развитие. Тя споделя, че най-честите въпроси,..

публикувано на 19.04.20 в 15:10

"Музикална стая" - онлайн музикален оазис в дома

Родители с малки деца борят скуката по време на изолация с песни и танци. Всяка сутрин от 11.00 часа в интернет пространството започва музикална стая, подходяща за деца до 3-годишна възраст. Домакини са Емилия и нейната дъщеря Габриела, която е на..

публикувано на 12.04.20 в 15:25

С децата вкъщи – детската градина идва на помощ

Кризисната ситуация причинява различни трудности в ежедневието ни, но за хората, които имат деца стоенето вкъщи може да е истинско предизвикателство. Домакинската работа и домашният офис трудно се балансират с грижата за енергичните деца, когато..

публикувано на 06.04.20 в 14:10

Продължителната работа пред екрана натоварва мозъчната дейност

Почивките и активната смяна на дейността , която извършват децата, предпазва очите от увреждане, коментира пред Радио София д-р Йордан Тумбев . Физическите дейности, които натоварват други части на човешкото тяло, също са препоръчителни,..

публикувано на 30.03.20 в 11:53

14 идеи за детски игри, в условия на карантина

Как да заинтригувате детето, което вероятно скучае вкъщи, предвид извънредното положение в страната? Игрите са изключително важни не само защото малкото дете има нужда от забавление, но и да се стимулира неговото развитие. Може да прекарате интересно..

публикувано на 23.03.20 в 13:24
Ива Александрова

Ива Александрова: Имам най-хубавата работа на света

Имам най-хубавата работа на света - давам на децата възможност да се развият до пълните си способности, давам им глас, давам им думите. В това е убедена логопедът Ива Александрова , която гостува в предаването "Прощъпулник". Логопедията помага едно дете..

публикувано на 11.03.20 в 19:06

Интересни предложения за малките читатели

През месец февруари приключенията отново се завърнаха на мода. Вниманието ни привлякоха две книги за подрастващите, посветени на природата, приключенията и мечтите - "Еверест" на Александра Стюарт и Джо Тод-Стантън и "Изследователят" на Катрин..

публикувано на 04.03.20 в 13:57

Експерти и родители обменят опит на форум в НДК

Родителството е едно от най-големите предизвикателства в живота, но често навлизаме в него неподготвени за всички въпроси и отговорности. Губим се в морето от информация и ако не намерим подкрепа, може да загубим и увереността си, че се справяме добре...

публикувано на 20.02.20 в 17:28