Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Прощъпулник

Снимка: ЕПА/БГНЕССнимка: ЕПА/БГНЕС

Прощъпулник

е предаване за първите стъпки на децата и техните родители. Един ефирен час, посветен на темите, които настъпват като житейска необходимост и на уроците, които са ни нужни, когато вкъщи проплаче пеленаче. Заедно с голямата радост идват и въпросите – как да разберем бебето, да се доверим ли единствено на интуицията, как да бъдем тази опора, която помага на детето ни да расте като осъзнат човек, дали пък не пропускаме нещо в развитието му и дали желанието ни за деца е равно на възможностите ни да се грижим добре за тях?
И още – можем ли да ги възпитаваме като индивидуалисти, а не като егоисти, като добри хора в социалното общество и всичко това в името на детските права.

Такъв е нашият Прощъпулник, в който ще се учим взаимно, за да осигурим щастливо детство на най-малките вкъщи.
Вашите въпроси и мнения за всичко, което ви интересува, можете да изпращате на редакционната ни поща sofia@bnr.bg, а ние ще се постараем да намерим онези добри феи кръстници, които да ни напътстват, за да осигурим онова мечтано детство за децата ни…

Водеща: Мария Илиева

Слушайте в неделя от 9 часа.

Публикации

Защо е важно за бебетата да плуват

Хората, подобно на животните, се раждат с инстинкта за плуване. Разбира се, новородените са с все още крехка мускулатура и е нужно да укрепнат преди да започнат с упражняване на това умение. Подкрепата на родителите в този момент се оказва решаваща за това..

публикувано на 25.11.19 в 12:52

Бизнес по време на майчинство? Мисия възможна

Може ли една жена да създаде собствен бизнес по време на майчинство? Ще започнем малко по-нетрадиционно, директно с отговора на въпроса, и той е - "Да, може!" Главен герой в тази история е Емилия Братфорд-Георгиева - майка на пълен работен ден,..

публикувано на 20.11.19 в 15:38

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено..

обновено на 12.11.19 в 14:18
Есенните листа не трябва да ви спират от разходка на малкото дете на въздух

За бебетата най-добрата температурна среда е 22 градуса

Все още сме на вълните на златната есен, която ни радва със слънчеви дни. И макар сутрин да се увиваме в топли шалове, следобедните часове по нищо не предвещават колко близо е зимата, а вкъщи ту пускаме климатиците, ту ги изключваме. В такова време..

публикувано на 11.11.19 в 15:58

Невидимите приятели на децата са въображаеми образи, с които те споделят ценни неща

Невидимите приятелства се появяват между втората и третата година от живота на децата, когато те все още не правят разлика между реално и измислено. Необходимо е родителите да не дават власт на този образ, но не трябва и да се забранява това..

публикувано на 08.11.19 в 17:22

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се..

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Защо е важно майките да се хранят правилно дори преди бременността

Първите 1000 дни от живота на едно дете - или от зачеването му до тригодишна възраст, са от особено значение. Именно през ембрионалното развитие се формират всички органи и системи, а в първите си години детето расте много бурно. Ето защо е важно не само..

публикувано на 14.10.19 в 17:01

"Струни" - притча за раните от травми в детството

Писателят Радко Пенев издаде третия си роман „Струни“. В него той пише за раните, които травмите от детството могат да оставят. За последствията от насилието върху деца, които белязват целия ни живот и могат да бъдат опустошителни. „Исках да се..

публикувано на 14.10.19 в 14:14

Родителите и детските страхове

Семейният консултант Стоян Георгиев - председател на Асоциацията за интензивно семейно планиране, отново дава прости решения в сложни ситуации, свързани с детските страхове. Доверяваме му се, тъй като е автор на наръчник за справяне с тревожността...

публикувано на 08.10.19 в 10:35

Пренаталното възпитание и емоциите по време на бременност

Росица Божкова e психолог и йога инструктор, която от години работи и в полето на пренаталната психология и подготовката на жената за раждането и осъзнатото майчинство. Тя е и автор на книга-дневник, в която споделя творчески задачи и упражнения, които..

публикувано на 07.10.19 в 16:57