Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отново се опитва да навлезе в територията на Кипър с взимане под аренда на исторически плаж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската група компании “Алтънбаш” обяви плановете си да построи луксозен хотел и да развива туризма на взетия от нея под аренда за 49 години известен плаж “Пет мили” в района на Кирения, в окупираната зона на Кипър. Отдаването под наем на тази територия беше окачествено в Кипър като ново предизвикателство от т. нар. "Севернокипърска турска република", призната само от Анкара.

Реакцията идва не само от незаконното разпореждане с територия, но и от факта, че плажът има историческо значение и за двете общности – на кипърските гърци и кипърските турци, но с обратен знак. Това е мястото на острова, където преди почти 40 години, на 20-и юли 1974-а година, турските войски дебаркират и започва турската инвазия, в резултат на която страната е разделена и една трета от нея е окупирана и до днес. За Турция и незаконната Севернокипърска турска република това е мястото, откъдето е започнала “операцията на мира” на турските въоръжени сили.

Според публикации в кипърските турски медии сделката е била извършена преди две седмици. Турската група “Алтънбаш” има намерение да инвестира в района 100 млн. долара за развитие на туризма. Групировката е един от най-големите частни инвеститори в окупираните територии, тя активно действа в тях с търговия с бижута, в банковото дело и енергийния сектор, сега ще разшири дейността си.

Взетият под аренда плаж е най-предпочитаният в Кирения и компанията заявява, че ще осигури там най-доброто обслужване в туризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!