Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна да строи язовир в Северен Кипър

тръби

Вицепремиерът Бешир Аталай и още двама министри от правителството на Турция са на посещение днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Заедно с представители на нейното правителство, те участват в церемонията за първа копка на нов язовир в района на Кирения в окупираните територии. Предвидените там три нови инсталации са част от изгражданата хидросистема за пренос на питейна вода от Турция до острова и в тях ще бъдат инвестирани около 123 млн. турски лири. Проектът за водоснабдяване на Северен Кипър чрез подводен тръбопровод ще бъде завършен до края на годината, а не през март, както първоначално се очакваше. След изграждането му годишно ще бъдат прехвърляни до 75 млн. куб. метра вода, разделени наполовина за питейни нужди и напояване.

Ако кипърската гръцка страна показва отстъпчива позиция и поиска помощ за вода, тогава може да има дискусии как това да се осъществи, заяви преди дни министърът на околната среда на Севернокипърската турска република.

В същото време, Република Кипър е изправена пред опасността за водна криза и ново засушаване тази година поради малкото паднали досега валежи. Изминалият януари се отчита като един от най-безводните месеци от десетилетие насам - регистрираните валежи са само 36% от нормалната за месеца средна сума. Към 31 януари капацитетът на язовирите в страната е запълнен само до 52%, докато преди една година е стигнал 87%. При необходимост ще се намали подаваната вода за нуждите на селското стопанство от напояване, за да се гарантира достатъчно количество питейна вода, коментираха представители на правителството и парламента.

За дългосрочно решаване на водния проблем в Кипър бе обявено разработването на седемгодишен План за действие за рационално управление на водните ресурси. Основната цел е да се осигурят достатъчни количества живителна течност, с добро качество, при максимално използване на преработена вода, съчетано с мерки за икономии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!